Svijet 04.08.2021.

SZO: Uvesti moratorijum na treću dozu vakcina, najmanje do kraja septembra

ČITANJE: 2 minute

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je danas uvođenje moratorija na treću dozu vakcine protiv koronavirusa najmanje do kraja septembra, rekao je danas generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesusom.

Prema njegovim riječima, time će biti omogućeno da najmanje deset posto stanovništva svake zemlje bude vakcinisano, prenosi Klix.

“Shvatam zabrinutost svih administracija da žele da zaštite svoje građane od delta soja koronavirusa, ali ne možemo da prihvatimo da države koje su već iskoristile najveći dio globalne zalihe vakcina krenu sa uzimanjem novih doza”, naglasio je Gebreyesus.

Šef WHO-a ukazao je tokom govora na brojne nedostatke u globalnom pristupu vakcinaciji u ovom trenutku.

“Dobar dio svijeta ostao je nezaštićen. Visokorazvijene zemlje su do sada dale više od hiljadu doza vakcina na nekoliko hiljada građana. U međuvremenu, slabije razvijene zemlje dale su 1,5 doza na svakih hiljadu građana zbog nedostatka resursa i sredstava”, rekao je on.

Zbog toga, Gebreyesus je rekao kako je neophodno staviti moratorij na treću dozu vakcina u ovom trenutku.

“U skladu s tim, tražimo uvođenje moratorija na 3. dozu kako bi omogućili da bar 10 posto populacije svake zemlje postane vakcinisano. Kako bi to omogućili, moramo sarađivati zajedno. U ovom trebaju učestvovati i zemlje G20 kao zemlje koje najviše troše, ali najviše i doniraju vakcine”, ističe on.

Poručio je kako o liderstvu zemalja ovisi i kurs kojim će se kretati pandemija.

“Kurs pandemije ovisi o liderstvu G20. Neću pogriješiti ako to kažem. Pozvao sam ih da podrže cilj WHO-a o globalnoj vakcinaciji, da stave u prioritet politike COVAX sistem. Pozvali smo sve ljude sa utjecajem da podrže naš poziv za uvođenje moratorija na treću dozu. Vakcine nisu jedino sredstvo kojim ćemo pobijediti pandemiju, za to moramo imati efikasne i druge epidemiološke mjere”, istakao je šef WHO-a Tedros Ghebreyesus.

Prošle sedmice je izraelski predsjednik Isaac Herzog primio treću dozu vakcine čime je pokrenuo kampanju za dodatne doze za osobe starije od 60 godina u okviru napora da se uspori širenje mnogo zaraznijeg soja koronavirusa.

SAD su prošlog mjeseca potpisale sporazum sa kompanijom Pfizer za kupovinu dodatnih 200 miliona doza vakcina kako bi pospješili vakcinu maloljetnika i eventualnu treću dozu.

(SB)

Oznake: WHO