Svijet 26.10.2021.

SZO: Za okončanje epidemije nije dovoljna samo vakcinacija

ČITANJE: 3 minute

Glavna naučnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Soumya Swaminathan smatra da bogate nacije moraju zaustaviti pohlepu za vakcinama ako žele okončanje pandemije.

Pozvala je na “vaccine equity” odnosno podjednaku raspodjelu vakcina i dostavu medicinskih aparata i uređaja siromašnijim zemljama kako bi se spriječilo širenje koronavirusa koji uzrokuje Covid-19 i njegova kontinuirana mutacija.

Vakcine su učinkovita, ali ne 100 posto

“Vakcinacija je samo jedno sredstvo, ali to nije univerzalno rješenje. Vakcine su vrlo učinkovita protiv zaštite od teškog i kompliciranog toka bolesti. Međutim, vakcine ne štite 100 posto od infekcije”, navela je.

Iako je izbijanje infekcija kod vakcinisanih i dalje rijetko, vakcinisanje ne znači da osoba ne može prenijeti virus nekoj drugoj osobi s većim rizikom.

“Još uvijek imate zemlje s visokom stopom vakcinacije, u kojima su stope zaraze u porastu, a što su stope prenošenja infekcije veće, veća je i opasnost da generirate nove varijante, koje se onda vraćaju i ponovo inficiraju ljude, čak i ako su vakcinisani. Zaista postoji jak naučni argument za nastavak primjene mjera protiv korone, dok svi u svijetu ne steknu zaštitu”, dodala je.

Nema kraja pandemiji bez jednake dostupnosti vakcine

Swaminathan, također stručnjakinja za HIV i tuberkulozu, kaže da je koronavirus najbolje pokazao dimenzije globalne nejednakosti i doveo do onoga što se naziva pandemijom na dva kolosjeka.

“Postoji jedan dio svijeta u kojem je vakcinisan veliki broj ljudi. Život kao da se vraća u normalu. Nažalost, pola svijeta još uvijek nema pristup vakcinama. Manje od 2 posto ljudi na afričkom kontinentu je potpuno vakcinisano, a njihov život je daleko od normalnog”, istakla je.

Priprema za sljedeću pandemiju

Swaminathan je pozvala međunarodnu zajednicu da investira sredstva u pripreme za buduću pandemiju kako bi se izbjegle razorne posljedice koje je svijet vidio u posljednjih 20 mjeseci.

“Svijet ponovno mora razmišljati o spremnosti na pandemiju”, rekla je vodeća znanstvenica UN-a, dodajući da postoji nekoliko pitanja kojima se međunarodna zajednica treba pozabaviti.

“Kako se doista pripremiti u cilju sprečavanja naredne pandemije? I ako to nije sasvim moguće, kako je otkriti na vrijeme i u ranoj fazi? I kako na nju odgovoriti?”

Također, istakla je da će planovi prevencije zahtijevati finansiranje i biti postavljeni na globalnoj razini na način koji će omogućiti dijeljenje podataka širom svijeta.

Kakvo je trenutno stanje pandemije na globalnoj razini?

Neke nacije poput Kanade, Kine, Danske i Portugala, kako navodi Swaminathan, imaju 75 posto ili više stanovnika koji su u potpunosti vakcinisani. Druge zemlje, poput Nigerije, Etiopije, Sirije i Afganistana imaju manje od 5 posto cijepljenih.

Prema podacima New York Timesa, oko 49,7 posto svjetske populacije primilo je barem jednu dozu vakcina.

Svjetska zdravstvena organizacija nije proglasila novu mutaciju Covida-19 posebnim razlogom za zabrinutost otkako se vrlo zarazna delta varijanta pojavila prošlog proljeća. Međutim, takozvana delta plus varijanta zabrinula je liječnike u Izraelu i Japanu.

Brojne bogate zemlje s relativno visokim stopama vakcinacije već su ukinule ograničenja povezana s pandemijom, u nekim slučajevima unatoč povećanju broja zaraženih – poput Velike Britanije koja je pretežno ukinula obavezno nošenje maski na javnim mjestima. Danska, u kojoj je 76 posto stanovništva potpuno vakcinisano, povukla je gotovo sve mjere za suzbijanje Covida-19.

(SB)

Oznake: WHO