Politika 24.05.2024.

Tadić: Dodik i Vučić napravili ogroman posao, bošnjački predstavnici nemaju želju za pomirenjem

ČITANJE: 1 minuta

Pravnik Ognjen Tadić izjavio je Srni da se po pitanju usvajanja rezolucije o Srebrenici ništa bolje nije moglo napraviti, da je rukovodstvo Republike Srpske i Srbije na čelu s predsjednicima Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem napravilo ogroman posao i da je potpuno jasno da predstavnici Bošnjaka nemaju želju za razgovorom i pomirenjem.

Tadić je istakao da je perspektiva BiH veoma tmurna i da dejtonska BiH nije konstrukcija koju žele Bošnjaci.

“Pošto druga BiH ne postoji, moramo se vratiti razgovorima dva entiteta”, poručio je Tadić.

On je naglasio da tekst rezolucije nije pravedan, pošten i istinit, posebno kada se navodi da je zločin činjen unutar zaštićene zone.

“To nije tačno, te da se pominju civili, a ne pominju vojnici pripadnici 28. divizije Armije BiH kao formacije koja je tamo u proboju stradala na način koji je opštepoznat”, rekao je Tadić.

Tim tekstom se, tvrdi Tadić, pokušava pokriti sve ono što je do sada radio Hag, a što je i struka i nauka ocijenila kako potpuni promašaj.

“Niti su Hrvati, niti su Srbi dobili potrebnu pravdu, niti priliku za pomirenje, niti su Bošnjaci dobili bilo šta drugo kroz rad Haga, nego samo jedan podstrek i ulaznicu u buduće sukobe”, zaključio je Tadić.

Generalna skupština UN usvojila je antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju su glasale 84 države od ukupno 193 članice UN. Na glasanju je 87 država bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale, što čini 109 zemalja koje nisu podržale taj sporni dokument.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.