Politika 27.05.2016.

Tadić: Ovo nije zemlja u kojoj trebaju da vladaju stranci

ČITANJE: 2 minute

“SDS i Klub poslanika srpskog naroda u Domu naroda, kao i druge političke partije iz Republike Srpske koje participiraju u radu parlamenta BiH, odavno govore da je u BiH potrebno napraviti atmosferu da se konstruktivno pristupa pitanjima koja se nalaze na dnevnom redu i da se uklone predrasude takve prirode da se nešto apriori odbacuje pošto se nekome čini da bi dio javnosti to mogao da ocijeni negativno, a nema se hrabrosti da se suprotstavi takvim ocjenama”, rekao je Tadić novinarima u pauzi 19. sjednice Doma naroda.

On smatra da današnje glasanje u Domu naroda o prijedlozima izmjena Krivičnog zakona i zakona o Ustavnom sudu u BiH nije dokaz da zakon Ustavnom sudu nije dobar.

“To glasanje je dokaz da političke partije iz Federacije BiH nemaju hrabrosti da objasne svojim biračima u kojoj zemlji žive. Oni nemaju hrabrosti im objasne da ovo nije zemlja u kojoj bi trebalo da vladaju stranci i u kojoj bi trebalo bude poštovan raspored unutrašnje političke strukture i političkog sistema, a da imaju tu hrabrost, onda bi oni glasali za oba zakona i ne bismo imali ovaj problem”, istakao je Tadić.

Trenutnu situaciju u vezi sa procedurom donošenja pomenutih zakona on vidi kao “političko sporenje i polemiku između neke nepostojeće i postojeće BiH”.

“Živimo u postojećoj BiH i zato smo i predložili pomenute zakone, jer se nadamo da će se i oni drugi konačno probuditi i shvatiti da žive u BiH koja je uređena Dejtonskim sporazumom i koja je takva kakva jeste”, zaključio je Tadić.

Dom naroda vratio je danas Ustavnopravnoj komisiji ovog doma na ponovno razmatranje Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, koje su predložili srpski delegati u Domu naroda.

(Agencije)