Sport 08.12.2022.

Tadić progovorio prvi put od ispadanja Srbije

ČITANJE: 2 minute

Kapiten Srbije Dušan Tadić oglasio se prvi put od eliminacije sa Mundijala.

Srbija je zauzela 29. mjesto od 32 selekcije nakon što je osvjila samo jedan bod u grupi sa Brazilom (0:2), Kamerunom (3:3) i Švajcarskom (2:3).

Tadić je ocijenio učinak “orlova” u Kataru gdje je reprezentacija otišla s velikim ambicijama nakon odličnih kvalifikacija i dobre sezone u Ligi nacija.

“Teško je dati pravu ocenu pošto je bilo i dobrih i loših stvari. Postići pet golova, najviše u našoj grupi je jako dobar podatak, ali primiti osam je jako mnogo da bi se prošlo dalje. U odnosu na prikazano i učinjeno rekao bih da se nalazimo negde na sredini što se tiče skale od jedan do pet”, rekao je Tadić za “Mozzartsport”.

Najslabija tačka reprezentacije bila je odbrana, koja je posebno ranjiva bila u meču odluke sa Švajcarskom.

“Definitivno nam je nedostajalo da se bolje branimo, naravno tu ne mislim samo na odbrambene igrače. Odbrana počinje od napada, a isto tako i napad od odbrane. Ali realno gledano, primali smo jako naivno golove i uglavnom smo imali minimum pet igrača iza lopte što je dobro. Međutim, morali smo da budemo bolje postavljeni i da više komuniciramo između sebe, da možemo odmah da oduzmemo loptu. Mislim da je to jedna od jako bitnih stavki koju moramo da popravimo”.

Selektor Dragan Stojković je kao glavni uzrok loših igara istakao povrede i lošu fizičku spremu igrača uoči Mundijala.

“Imali smo problem sa povredama, to su činjenice. Mitrović i Vlahović nisu odigrali utakmicu skoro mesec dana, Kostić je bio oko 12 dana bez treninga. Sigurno da igrač malo ispadne iz ritma kada se tako nešto desi i da mu treba vremena da se vrati u pravi ritam. Pogotovo ako moraš da igraš 90 minuta. Oni su jaki momci i navikli su da igraju i sa bolovima. Pomogli su koliko god su mogli. A, već sam rekao u čemu treba tražiti razloge što rezultati nisu bili drugačiji, uz činjenicu da je zaista bilo dosta muke sa povredama”.

Kapiten ističe da je u Kataru bilo i pozitivnih stvari.

“Ima dosta toga pozitivnog. Kao što sam rekao, postići pet golova, najviše u grupi je za svaku pohvalu i za to ide zasluga celom timu. Mogli smo i još, naravno i nadam se da će ovo iskustvo da nam svima pomogne da kad dođe sledeće veliko takmičenje da budemo još bolji i jači”.

Sada je cilj plasman na Evropsko prvenstvo.

“Mislim da će ovo biti prvi put posle dugo vremena da će ostati isti selektor posle nekog velikog takmičenja i to je odlično za ekipu i za sve u sistemu. A, Švajcarska, voleo bih da ih izvučemo, što da ne”, zaključio je Tadić uz procenu da će Mundijal osvojiti Brazil ili Francuska.