Magazin 13.02.2016.

Tajna najuže ulice u Meksiku: Ova legenda o tragičnoj ljubavi privlači turiste

ČITANJE: 1 minuta
ulica meksiko
Meksiko je zemlja poznata po bogatoj turističkoj ponudi – od piramida drevnih indijanaca, preko kolonijalne arhitekture i lokalnim radionica, pa sve do nevjerovatnih plaža i hotela. Ipak, gradić Gvanahuato nudi nešto sasvim jedinstveno.

U jednoj od najužih gradskih ulica poznatoj kao “El Callejon del Beso”, odnosno Aleja poljupca, krije se ubjedljivo najpopularnija atrakcija ovog simpatičnog mjestašceta. Ulica ne samo da je toliko uska da se balkoni gotovo dodiruju, već je i jedna od najprometnijih jer je svakog dana posjeti bezbroj zaljubljenih turista koji svakodnevno čekaju svoj red da se popnu na treću stepenicu ispod balkona, gdje ako se poljube, prema legendi, zagarantovano im je 15 godina srećne ljubavi.

meksiko 1

Tradicija vuče korjene iz lokalnog predanja o tragičnoj ljubavi između Done Carmen, ćerke bogatog Španca i njenog izabranika Luisa iz siromašne rudarske porodice. Djevojčin otac protivio se njihovoj vezi zbog čega je “meksički Romeo” iznajmio sobicu koja je bila direktno nasuprot balkona njegove drage. U gluvo doba, par se u najvećoj tajnosti sastajao i ljubio se preko ograde balkona.

meksiko 2

Nažalost, njihova tajna je brzo otkrivena, i gnjevni otac je u trenutku ludog bijesa bodežom u srce ubio svoju ćerku. Istovremeno, Luis je pokušao da zaštiti svoju Karmen, međutim preskačući u njen stan, pao je sa balkona i slomio vrat na toj legendarnoj trećoj stepenici na kojoj se i danas sastaju ljubavnici.

(NN)