Vijesti 02.02.2016.

Tajna politika prijema djece u vrtiće: Do lista za upis sa novim direktorom?

ČITANJE: 2 minute
vrtici
Iako je Skupština grada još u oktobru prošle godine usvojila zaključak koji obavezuje Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje da upisnu politiku prijema djece u vrtiće otvori ka javnosti, spornu listu od oko 2.000 mališana koji čekaju vrtić još niko nije vidio.

Još od oktobra pokušavamo da dobijemo odgovor direktorke centra Nataše Radulović o ovoj temi, ali uprkos nizu mejlova i poziva, ostali smo bez odgovora.

Mnogo optužbi

Roditelji prijavljuju djecu u Centar za predškolsko vaspitanje gotovo odmah po rođenju u nadi da će na red doći bar za dvije ili tri godine. Niko ne zna kakvo je stanje na listi, kao što niko ne zna kako je moguće da neka djeca iz iste grupe na listi budu “pogurana” bez ikakvog osnova i upisana prije onih koji su mnogo prije prijavljeni.

Takođe, godinama se u javnosti iznose optužbe na račun centra: da “radi štela” kada mališane treba “ubaciti” u neki od gradskih vrtića, da niko ne zna koji su kriterijumi za prijem djece i da treba biti “podoban” po ličnoj liniji sa nadležnima u centru.

Slične tvrdnje iznose i odbornici gradske skupštine. Odbornik PDP-a Zoran Talić kaže da će nastaviti da proziva nadležne u centru da ispoštuju zaključak Skupštine grada, da ulazno-izlazna politika upisa bude transparentna.

– Planiram da ponovo pokrenem tu temu na aktuelnom času na narednoj skupštini. Ako ne bude ispoštovana odluka, imamo situaciju da je jedna osoba uspjela da potcijeni cijelu skupštinu. Zaključak je obavezujući i svakako da postoji kazna. U krajnjem slučaju može doći do razrješenja dužnosti direktora – kaže Talić za Press.

Novi konkurs

On napominje da, prema poslovniku skupštine, minimalno trećina odbornika može da predloži razrješenje dužnosti nekog direktora. Talić dodaje da je ovaj zaključak obavezujući i za drugog direktora koji možda naslijedi Natašu Radulović.

Ove godine aktuelna direktorka ispunjava uslove za starosnu penziju, a prema nekim tvrdnjama, trebalo bi da je zamijeni njena aktuelna zamjenica Mira Galić, kadar SP-a, koja ima 63 godine. Konkurs za mjesto prvog čovjeka banjalučkih vrtića biće raspisan u maju, a do avgusta na tom mjestu bi trebalo da sjedi, bar prema dogovoru vladajuće koalicije na nivou grada, kadar SP-a umjesto sadašnje direktorke, koja je član SNSD-a.

Da li će se stanje promijeniti dolaskom novog direktora i da li će liste ikada postati javne najvjerovatnije ćemo znati u maju kada centar treba da skupštini dostavi izvještaj o radu.

(Press)

Oznake: Zoran Talić