Politika 12.12.2015.

Tajni izvještaj o terorizmu vlast prepisala iz medija

ČITANJE: 4 minute
parlamentarci bih
Oznaka tajnosti stavljena je bez ikakve potrebe na izvještaj Savjeta ministara BiH o bezbjednosnoj situaciji zatražen poslije terorističkog napada u sarajevskom naselju Rajlovac, jer se u njemu nisu našle povjerljive informacije, već dominiraju poznate činjenice, koje su objavljene u medijima.

Sa razočarenjem su to istakli poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, koji su u četvrtak u kasnim večernjim časovima završili raspravu o izvještaju od kojeg je očekivano da ponudi odgovore na bezbjednosne prijetnje i preduzetim aktivnostima institucija, posebno kada je riječ o terorizmu.

Predstavnički dom Parlamenta BiH je poslije rasprave usvojio prijedloge zaključaka koji će biti proslijeđeni parlamentarnoj Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost. Komisija bi predložene zaključke trebalo da razmotri do naredne sjednice Predstavničkog doma i zajedno sa svojima dostavi poslanicima na usvajanje.

Oznaku tajnosti na izvještaj Savjeta ministara, kako “Glas Srpske” saznaje, stavila je Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH. Zbog tog poteza su i ostale informacije koje su dostavile druge bezbjednosne agencije i Tužilaštvo BiH označene povjerljivim, pa su se pod posebnim okolnostima sa izvještajem upoznavali i ministri u Savjetu ministara i poslanici.

Poslanici kažu da je oznaka tajnosti potpuno nepotrebna, jer izvještaj nije ponudio mnogo više od onoga što se moglo pročitati u medijima poslije terorističkog napada u Rajlovcu u kojem su ubijena dvojica vojnika Oružanih snaga BiH. Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac je kazao da je izvještaj Savjeta ministara štur i da nije ponudio neophodne informacije.

– Iz njega se ne može vidjeti šta bezbjednosne agencije na nivou BiH konkretno čine na prevenciji i suzbijanju terorizma. Osim toga na sjednici se nije pojavio ni glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, da bi odgovorio zašto niko nije odgovarao za napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici i za terorističke napade u Zvorniku i Rajlovcu. Ni napad na Policijsku stanicu u Zavidovićima nije okvalifikovan i ne znamo o kojem se krivičnom djelu radi – rekao je Košarac i upitao i kako je moguće da Tužilaštvo BiH ne reaguje na informacije o povratku džihadista sa sirijskog ratišta, koji nastavljaju da šire radikalne ideje po BiH.

Košarac je ustvrdio da ni ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ni direktori policijskih agencija na nivou BiH ne znaju kakva je bezbjednosna situacija u zemlji.

– Ona nije zadovoljavajuća. Postoji visok stepen rizika i bezbjednosnih izazova, s obzirom na pojačane aktivnosti ekstremističkih i radikalnih grupa u BiH – rekao je Košarac i dodao da BiH ima zakone koji uređuju oblast borbe protiv terorizma, ali da ne postoji spremnost tužilaštva i policijskih agencija na nivou BiH da se suoče sa problemom.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković rekao je da ni u izvještaju ni na sjednici Parlamenta nije čuo ništa što već nije pročitao u medijima.

– Izvještaj je mogao biti bez oznake tajnosti, ali ministar bezbjednosti odlučuje šta je tajno, a šta javno i to pravo mu ne može biti oduzeto. Što se tiče spremnosti BiH da se suoči sa terorizmom, možda ima nade nakon zajedničke izjave koju su nedavno potpisali bošnjački lideri i zaključaka sa ove sjednice. Pretpostavke su stvorene, a da li će ostati samo na tome, ostaje da se vidi – rekao je Novaković.

Mektić je kazao da je Predstavnički dom Parlamenta BiH bez ijednog glasa protiv podržao zaključke i mjere koje su Ministarstvo bezbjednosti i Savjet ministara ponudili kada je riječ o preventivnom i represivnom djelovanju u borbi protiv terorizma.

– Rasprava je bila veoma dobra i nije bilo politikantstva. Parlament je veoma ozbiljno shvatio problem terorizma. Detektovano je šta je problem. Rasprava je išla u pravcu da budu stvoreni uslovi da se i preventivno i represivno može bolje djelovati – rekao je Mektić i dodao da bezbjednosnih prijetnji i razloga za strah nema, ali da postoji stalna složena situacija u kojoj može da eskalira neki problem.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto je rekla da je rasprava bila konstruktivna i da pokazuje pravi put u borbi protiv terorizma.

Posebne mjere

Tokom posebne sjednice, koja je trajala gotovo četiri sata, u kompletnoj zgradi Parlamenta BiH internet je bio isključen, a poslanici u salu nisu mogli unositi mobilne telefone.

Poslanici su se prije sjednice i pisano morali obavezati da neće iznositi povjerljive informacije sa sjednice.

(Glas Srpske)

Oznake: Staša Košarac