Svijet 24.11.2022.

Tajno se sastali Rusi i Ukrajinci?

ČITANJE: 1 minuta

Predstavnici Rusije i Ukrajine tajno su se sastali, tvrde svjetski mediji.

Kako javlja novinska agencija Rojters, oni su se sreli prošle nedjelje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi razgovarali o mogućoj razmjeni zarobljenika, koja bi bila povezana s nastavkom izvoza ruskog amonijaka u Afriku i Aziju, preko ukrajinskog cjevovoda.

Izvori su naveli da je u razgovorima posredovala zalivska zemlja i da nisu bile uključene Ujedinjene nacije, uprkos tome što su UN imale centralnu ulogu, uz Tursku, u potpisivanju Sporazuma o izvozu žita i vještačkog đubriva iz Ukrajine i Rusije.

Ruska i ukrajinska delegacija putovale su u Abu Dabi 17. novembra, gdje su razgovarali o tome da se nastavi izvoz ruskog amonijaka, a da se zauzvrat oslobodi veliki broj ukrajinskih zarobljenika, ali i ruskih, dodali su izvori. Rojters ističe da zasad nije mogao da utvrdi koliki je napredak postignut tokom razgovora.

Ukrajinski ambasador u Turskoj, Vasil Bodnar, rekao je za britansku novinsku agenciju da “oslobađanje ukrajinskih zarobljenika jeste dio pregovora povezanih s ruskim izvozom amonijaka”, ali je dodao i da nije upoznat da se takav susret desio u Emiratima.

Ministarstvo spoljnih poslova UAE, ministarstva odbrane i spoljnih poslova Rusije i Ukrajine nisu odgovorili na zahtjev Rojtersa za komentar. Izvoz ruskog amonijaka bi išao preko postojećeg cjevovoda ka Crnom moru. Cjevovod je napravljen da upumpa 2,5 miliona tona amonijaka godišnje od ruskog regiona Volga do ukrajinske luke Pivdenji, koji se na ruskom zove Južnji, u blizini Odese.

Terminal je zatvoren za strane kupce kada je Rusija poslala svoje trupe u Ukrajinu 24. februara.

(Agencije)