Region 08.10.2021.

“TAKVE SU NAREDBE”: Izvori u hrvatskoj policiji potvrđuju nasilje nad migrantima

ČITANJE: 4 minute

Sinoć je niz svjetskih medija objavio snimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne koje liče dijelu uniforme te jedinice.

Na sebi nemaju nikakve oznake, a za pasom nose identične pištolje kakve koristi hrvatska policija, one koje izrađuje karlovački HS produkt, prenosi index.hr.

Snimci su nastali u međunarodnoj novinarskoj istrazi u kojoj su učestvovali holandska istraživačka novinarska mreža Lighthouse Reports, švajcarski SRF Rundschau, njemački ARD i Der Spiegel, francuski Liberation, holandski Pointer te Novosti i RTL, koji je priču donio u sinoćnjoj emisiji Potraga. Datiraju iz juna.

U prilog tome da se radi o pripadnicima policije govori i nekoliko izvora koje je tokom svog istraživanja kontaktirala novinarska mreža.

“Neki od nas već godinama prate Instagram i Facebook profile policajaca koji su javni, stoga smo mogli biti sigurni da rade u policiji. Pisali smo svima koje smo mogli jasno identifikovati kroz javno dostupne izvore. Poslali smo im poruku. Tako je moj tim ovdje u Švajcarskoj uspio razgovarati s ljudima koji još rade u hrvatskoj policiji ili su je nedavno napustili”, ispričala je Nicole Voegele iz SRF Rundschaua.

Naći izvore u hrvatskoj policiji ispočetka je bilo vrlo teško, kaže novinarka. Novinari su naišli na zid ćutnje, kako ga je nazvala. Ali nakon nekog vremena uspjeli su ostvariti kontakt.

Šestorica policajaca uvjerena da su na snimcima pripadnici interventne policije

Der Spiegel, koji je učestvovao u istraživanju, takođe je objavio tekst u kojem navodi šta je sve otkriveno, a ozmeđu ostalih tu se nalaze i iskazi policajaca koji su potvrdili priču.

Pišu kako su šestorica policajaca s kojima su razgovarali i pokazali im kadrove sa granice bila uvjerena da su maskirani muškarci koji se pojavljuju na snimcima pripadnici interventne policije. Svi policajci s kojima su razgovarali tražili su da se ne objave njihova imena i prezimena zbog njihove bezbjednosti. I poređenje s fotografijama koje prikazuju interventne policajce na granici mjesec dana ranije potvrdila je njihov zaključak da migrante na snimcima koji su sinoć objavljeni tuku upravo pripadnici interventne policije.

Spiegel piše kako interventna policija inače najčešće ima posla s huliganima na stadionima i da sprovodi racije te da njeni pripadnici prolaze kroz specijalni trening na kojem uče baratati i tonfom, palicom koja se vidi na snimcima. Kaže se i da neki od pripadnika te policijske jedinice na Instagramu i Facebooku objavljuju fotografije sa desničarskim simbolima, dok drugi poziraju s oružjem i fantomkama na granici.

Za rad na granici interventni policajci dobijaju bonuse

Za svoje učestvovanje u specijalnim operacijama protiv migranata na granici pripadnici interventne policije primaju novčane bonuse, reklo je Spiegelu nekoliko policajaca, dodajući kako ti bonusi obično iznose nekoliko stotina evra mjesečno. Dok su na terenu, smješteni su u hotelima poput onoga u Toplicama Topusko. Na granici rade zajedno s dodatnim jedinicama hrvatske policije koje bolje poznaju teren. Prema riječima policijskih zvaničnika, operacije se izvode pod komandom visokih policijskih zvaničnika u Zagrebu, u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova. Kodno ime čitave operacije je “Koridor”.

“Redovno koristimo fizičku silu, migranti legnu pa ih kolega udara po nogama”

Goran Novak, kako je nazvan za potrebe članka, dio je operacije “Koridor”.

Kaže da njegova jedinica redovno koristi fizičku silu protiv tražilaca azila. “Kad zateknemo migrante u šumi, oni obično u strahu legnu na zemlju”, kaže Novak. Jedan od policajaca iz njegove jedinice, kaže, često prolazi pored njih i palicom im udara po nogama.

Navodi kako potom sjedište u Zagrebu odlučuje hoće li se tada sprovesti pushbackovi.

Drugi policajac još je direktniji: “Naravno da su pushbackovi nezakoniti, to zna svaki policajac. No, naredbe dolaze iz zapovjednog lanca, iz MUP-a.”

Policajci govore kako to nisu formalne, nego neformalne. O tome govori i ispovijest policajca koju je juče objavila i Potraga.

“Službeno nema naredbe u smislu da ju je MUP službeno objavio. Međutim, interno postoji naredba da migranti koji se zateknu na području Hrvatske moraju biti vraćeni preko ‘zelene granice’. Stoga policajci nisu ništa krivi. Tako im je naređeno. Obaveza im je izvršavati naredbe. Rade sve što policija radi u takvim slučajevima i po naredbi svojih nadređenih. Sve dolazi iz MUP-a. A možeš vidjeti i sama, prema brojnim pogreškama koje se ne procesuiraju, čini se da se radi o zataškavanju”, poručio je novinarki izvor iz MUP-a koji je želio ostati anoniman.

(SB)

Oznake: migranti