Vijesti 30.10.2016.

Talasi iz Italije stigli u BiH 60 sekundi nakon zemljotresa: Blago ljuljanje osjetilo se i u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Instrumenti Republičkog seizmološkog zavoda iz Banjaluke registrovali su italijanski zemljotres jutros oko 7:40, dok je njegov talas do krajeva BiH došao nakon 60 sekundi.

– Registrovali smo zemljotres u istoj zoni žarišta kao i onaj koji je zabilježen 26. oktobra. Ipak, ovaj od jutros je bio jači i iznosio je 6,5 stepeni po Rihteru, a zabilježili smo ga jutros u 7:40 – potvrđeno je za Klix.ba iz Republičkog seizmološkog zavoda.

Snježana Cvijić-Amulić, načelnik Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju, objasnila je razloge što se podrhtavanje tla u Italiji osjetilo i u Bosni i Hercegovini.

– S obzirom da je zemljotres bio jak, on se mogao osjetiti na teritoriji cijele BiH. Ipak, najčešće su ga osjetili građani na višim spratovima nebodera. Efekat se osjetio na taj način da su se viseći predmeti njihali što je karakteristično za zemljotrese koji se dese na udaljenim epicentralnim zonama – kazala je Cvijić-Amulić.

Ako smo u epicentralnoj zoni ili jako blizu nje, objašnjava ona, građani osjete podrhtavanje koje traje svega nekoliko sekundi. S obzirom na udaljenost Italije, ovoga puta je riječ o površinskim talasima koji do BiH dolaze u vidu blagog ljuljanja čak i jednu minutu nakon trenutka zemljotresa.

Italijanski zemljotres se u krajevima BiH osjetio uglavnom u području zapadne BiH, u Bihaću, Prijedoru i Banjaluci, ali i na području južne Hercegovine.

(Klix)