Vijesti 12.04.2016.

Talibani najavili početak velike proljećne ofanzive

ČITANJE: 1 minuta
talibani
Talibani su danas najavili početak “proljećne ofanzive” i “velike napade” u dugogodišnjem ratu protiv avganistanske Vlade koja ima podršku SAD.

U elektronskoj poruci upućenoj medijima, militanti su napisali da je ofanziva, nazvana “Operacija Omari” u čast osnivača talibanskog pokreta Mula Muhameda Omara, započela jutros u 5.00 časova.

U saopštenju se navodi da je džihad protiv američkih okupatora “sveta obaveza”, te da će ovogodišnja operacija uključivati samoubilačke napade, ubistva i druge taktike usmjerene na podrivanje neprijateljskog morala, prenosi AP.

Talibani su naveli da će u područjima koja kontrolišu “biti uspostavljeni mehanizmi za dobro upravljanje, tako da će ljudi moći da žive u normalnim i bezbjednim uslovima”.

Pobunjenici kontrolišu nekoliko ruralnih oblasti, a prošle godine su zauzeli sjeverni grad Kunduz, koji su držali tri dana.

Talibani su rekli da će pokušati da izbjegnu ubijanje civila i uništavanje civilne infrastrukture, te da će pokušati da “razgovaraju sa zemljacima u neprijateljskim redovima” kako bi ih ubijedili da im se pridruže.

(Agencije)