Svijet 24.12.2022.

Talibani naredili nevladinim organizacijama da ženama zabrane dolazak na posao

ČITANJE: 1 minuta

Talibanska vlast u Afganistanu je danas naložila svim lokalnim i stranim nevladinim organizacijama da zabrane svojim zaposlenicama da dolaze na posao, prema pismu ministarstva privrede, što predstavlja najnoviji primjer gušenja ženskih sloboda u toj zemlji.

Zaposlenice do daljnjega ne smiju raditi jer se neke od njih nisu pridržavale vladinih pravila o odijevanju za žene, stoji u pismu koje je potvrdio portparol ministarstva Abdulrahman Habib, prenosi Index.hr

Odluka je donesena nekoliko dana nakon što su talibani naredili fakultetima da zabrane pristup ženama, što je uzrokovalo snažnu osudu diljem svijeta i izazvalo nekoliko protesta i oštre kritike u Afganistanu.

Nije bilo odmah jasno kako će naredba uticati na agencije Ujedinjenih nacija, snažno prisutne u Afganistanu gdje pružaju usluge usred humanitarne krize.

Habib je rekao da se pismo primjenjuje na organizacije u sklopu afganistanskog tijela za koordinaciju humanitarnih organizacija ACBAR. Tijelo ne uključuje Ujedinjene nacije, ali uključuje više od 180 lokalnih i međunarodnih nevladinih organizacija.

UN međutim, često upošljavaju nevladine organizacije registrovaneu Afganistanu radi obavljanja svog humanitarnog rada. Humanitarni radnici kažu da su zaposlenice ključne kako bi se osiguralo da žene dobiju pristup pomoći.

(Z.M)