Vijesti 22.04.2020.

TALIĆ: Nakon korone moramo pokrenuti regionalni dijalog i unutrašnji koncenzus

ČITANJE: 3 minute

Svi smo sada pokazali koliko smo zapravo osjetljivi finansijski i zdravstveno i to su dva segmenta gdje moramo pokrenuti širi dijalog kako u našoj zajednici, tako i u regionu sa najstručnijim ljudima kao i svim organizacijama koje mogu da pomognu.

Problem sa kojim se suočavamo, tiče se svih nas, jer je on globalni i regionalni, a ne lokalni. U prilog tome govori i primjer kao što je recimo transport robe. Pokazalo se da kada se hitno treba transportovati neka roba, dolazimo u situaciju da imamo odredjene zastoje na granicama, a tu prvenstveno mislim na članice CEFT-e. Samo na tom primjeru, pokazuje se  da je neophodno što prije uspostaviti bolju regionalnu saradnju, izjavio je to Predsjednik skupštine grada Banjaluka, Zoran Talić, gostujući u emisiji “ATV jutro” na ATV povodom obilježavanja dana grada Banjaluke 22. aprila.

„Mi moramo ovu priču početi dizati na viši nivo, početi voditi i regionalne razgovore sa regionalnim privrednicima, sa regionalnim liderima, trebamo početi tražiti kompromise izmedju svih nas da vidimo kako i na koji način izvući najbolje pouke iz svega ovoga. Ako prodje ovo sve a ne izvučemo pouke i ako ne budemo uvidjeli gdje smo mogli bolje, imaćemo onda veliki problem jer svaka iduća situacija slične prirode vratiće nas na početak“ rekao je Talić.

On napominje da je uradjen značajan posao kada je u pitanju rad Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije, te dodaje  da iduća faza djelovanja treba biti u regionalnoj saradnji kako bi se zajednički prevazišli problemi izazvani korona virusom. Komentarišući odgadjanje manifestacija povodom Dana grada 22. aprila i dodjele najviših gradskih priznanja, Talić dodaje da se razmatra nekoliko opcija a jedno od njih je da priznanja laureatima bude dodjeljeno 21. novembra povodom drugog Dana grada, godišnjice oslobodjenja u 1. svjetskom ratu.

„ Ovom prilikom želio bih prije svega da čestitam svim našim sugradjanima Dan grada i da im zaželim prije svega zdravlje jer je to najbitnije u ovoj situaciji. Mi smo dobili negdje oko 44 prijedloga za 4 nagrade koje inače dijelimo povodom Dana grada, medjutim situacija u koj se nalazimo dovela je do toga da ne obilježavamo onako kako smo to radili u prethodnom vremenu. Neće biti dodjele nagrada povodom 22. aprila, a razmatramo da možda 21. novembra dodijelimo te nagrade ili da to ostavimo za neki bolji period kada sve ovo prodje“ rekao je Talić.

On dodaje, da i ostale manifestacije koje organizuje grad, kao što je manifestacija „proljeće u Banjaluci“ neće bit organizovane zbog trenutne epidemiološke situacije.

„Sve mjere koje poduzimamo kako bi smanjili socijalni kontakt i držali pod kontrolom epidemiju daju rezultate, jer već sada imamo veći broj oporavljenjih od broja oboljelih. Iz tog razloga, plan nam je da zadržimo tu tendenciju. Napravili smo dobremjere koje štiti zdravlje svih nas a ako bi ušli u bilo kakve aktivnosti gdje bi došlo do većih okupljanja, sve bi to bilo uzalud“ rekao je Talić.

Talić je pohvalio sve gradjane koji se pridržavaju propisanih mjera te je poručio da se ne smije dopustiti ni jednog trenutka da neodgovorni pojedinci ugroze te mjere jer je cilj da se što prije prevazidje novonastala situacija. Podsjeća, da je Grad Banjaluka pored mjera za zašitu gradjana usvojio i prvi set ekonomskih mjera koji su u njenoj ingerenciji, kako bi se jednim dijelom pomoglo privredi.

„To je prvi paket mjera koji smo usvojili. Razmatramo i o još odredjene mjere koje ćemo predložiti u narednom periodu a koji ćemo predstaviti široj javnosti i privrednicima. Mi smo u stalnom razgovoru sa njima te tražimo prostor kako i na koji način izadji iz ekonomskih poteškoća sa kojima se suočavamo“ rekao je Talić.

(ATV)

Oznake: Zoran Talić