Vijesti 17.05.2019.

TALIĆ SA DACEŠINOM I BRKOVIĆEM: Ideja o gradnji Zmijanjskog parka primjer kreativnosti

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić, razgovarao je danas sa idejnim tvorcima Zmijanjskog parka u Banjaluci, putopiscem Robertom Dacešinom i studentom arhitekture Nikolom Brkovićem.

Zmijanjski vez, kao  jedina UNESCO zaštićena baština grada Banjaluka, idealan je motiv za park  koji bi se mogao naći na nekoj od zelenih površina grada, a jedna od potencijalnih lokacija mogla bi biti između Narodnog pozorišta Srpske i Banskog dvora, zaključak je današnjeg razgovora.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada kaže, kako bi ideja bila realizovana na najbolji način, bitno je uključiti i širu zajednicu.

“Robert i Nikola su najbolji primjer koliko mladi ljudi mogu biti kreativni kada im se da šansa i imaju moju punu podršku. Dogovorilo smo se da obavimo razgovor sa gradonačelnik Igorom Radojičićem, timom za Evropsku prestonicu kulture kao i sa ljudima iz struke, da bi napravili najkvalitetniji prijedlog kako bi Banjaluka dobila jedan Zmijanjski park”, rekao je Talić.

Putopisac Robert Dacešin naglašava da bi Zmijanjski park, bio idealna turistička lokacija.

“Ovo je prva stepenica ka ostvarenju potencijalne turističke atrakcije. Zaista mi je drago da svo vrijeme imamo podršku od gospodina Talića. Bitno je da ideja zaživi i da se ostvari. Ono što je najbitnije, za realizaciju ideje nisu potrebna velika ulaganja”, rekao je Dacešin.

Student arhitekture Nikola Brković, koji je uradio nacrt parka, dodaje da su na realizaciji ideje radili nekoliko mjeseci.

“Ideju smo razrađivali po uzoru na evropske gradove jer smo gledali na koji način su oni obogatili svoju kulturu. Došli smo na ideju zašto ne bi promovisali naš Zmijanjski vez. Osnovna ideja nam je bila da na ovom potencijalnom lokalitetu ne narušavamo postojeće zelenilo, ali da uz minimalne intervencije obogatimo prostor”, istakao je Brković.

(ATV)

Oznake: Zoran Talić