TANJA ĐAKOVIĆ: Muzeji u Banjaluci i drugim gradovima RS dio evropske porodice

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske cijeni nastojanja muzejskih ustanova u Srpskoj da se priključe obilježavanju manifestacije “Evropska noć muzeja”, čime potvrđuju svoju pripadnost velikoj evropskoj porodici muzeja, rekla je pomoćnik ministra kulture Tanja Đaković.

Đakovićeva je dodala da na taj način ove ustanove u “Evropskoj noći muzeja”, koja se svake godine organizuje pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Uneska, nude raznovrsne kulturne programe i sadržaje prilagođene svim ukusima i generacijama.

“Ove godine prvi put u obilježavanju `Evropske noći muzeja` imamo i Arhiv Srpske, a osim građana Banjaluke koji imaju priliku da 14. put uživaju u ovoj manifestaciji, ove godine će tu priliku imati i publika u Trebinju, Bijeljini, Srebrenici, Foči, Gradišci, Prijedoru, odnosno u svim lokalnim zajednicama u Srpskoj gdje postoje muzejske ustanove, izuzev u Doboju”, rekla je Đakovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom “Evropske noći muzeja” koja će biti održana u subotu, 18. maja.

Otvarajući vrata posjetiocima, naglasila je ona, muzeji na ovaj način otkrivaju jedan drugačiji svijet i neke nove veze sa kulturom i umjetnošću, stvarajući na taj način prisniji kontakt sa publikom, a istovremeno vodeći računa o budućnosti i tradiciji što je jedna i od podtema ovogodišnje manifestacije.

“Ova manifestacija predstavlja važan korak u unapređenju muzejske djelatnosti, ali ono što je sa stanovišta resornog ministarstva naročito važno je da ona predstavlja izuzetno važan korak u pravcu razvoja publike, kao strateškog opredjeljenja Ministarstva”, navela je ona.

Ona je istakla da je ponosna što su se sve muzejske ustanove u Srpskoj potrudile da građanima Srpske omoguće da uživaju u ovom svojevrsnom kulturnom spektaklu kakva je “Evropska noć muzeja”.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu zaštitu u Gradskoj upravi Banjaluka Neven Stanić rekao je da je grad podržao manifestaciju “Evropska noć muzeja” kroz kalendar kulturnih manifestacija kojih je ukupno 27.

“To dokazuje ozbiljnost i posvećivanje velike pažnje manifestacijama, odnosno da budu podržane finansijski i logistički da bi mogle biti realizovane”, rekao je on.

Stanić je naveo da ovakva manifestacija potvrđuje da grad Banjaluka zaslužuje da bude evropska prijestonica kulture 2024. godine.

On je pohvalio rad Muzeja savremene umjetnosti i održavanje kontinuiteta manifestacije kakva je “Evropska noć muzeja”.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je da je “Evropska noć muzeja” veoma važan događaj te da se ova ustanova trudi da svake godine obogati sadržaje da bi publika mogla da osjeti da su muzeji sve više mjesta veoma interesantne zabave.

Prema njenim riječima, ove godine “Evropska noć muzeja” organizuje se pod zajedničkim sloganom “Muzeji kao središta kulture”. Ona je dodala da je ovogodišnji sadržaj manifestacije ostvaren uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i Grada Banjaluka.

Govoreći o ovogodišnjem programu koji je, kako kaže, vezan uz izložbu “Percepcije”, ona je navela da će umjetnik Lala Raščić predstaviti novi performans “Gorgo”, dok će u muzičkom dijelu večeri nastupiti bend “Maika” te di-džej “Oridžidži”.

Pi-ar menadžer “Banjalučke pivare” Milka Stanivuković rekla je da ova kompanija nastoji da bude društveno odgovorna u svim segmentima i da podrži što veći broj projekata i manifestacija koje su od značaja za razvoj i promociju Banjaluke i šire lokalne zajednice i koje promovišu prave vrijednosti kroz kulturu i umjetnost.

“‘Banjalučka pivara’ je dugogodišnji prijatelj ove manifestacije i potrudiićemo se da posjetioci ‘Evropske noći muzeja’, osim u programu, uživaju i u svom omiljenom napitku”, rekla je ona.

Milica Kondić, portparol kompanije “M:tel”, pokrovitelja i prijatelja ove manifestacije, izrazila je zadovoljstvo činjenicom da ova kompanije godinama daje doprinos da Banjaluka i Muzej savremene umjetnosti budu na mapi gradova koji obilježavaju “Evropsku noć muzeja”.

Ona je pohvalila predanost tima Muzeja savremene umjetnosti koji radi na organizovanju ove manifestacije te dodala da je kompanija “M:tel” to prepoznala zbog čega im i pruža podršku.

(Srna)

OBRT U SLUČAJU DJEČAKA IZ BORDA: NASA nije prihvatila projekat iz BiH

Trinaestogodišnji dječak Dejan L. iz Broda nije dobio projekat od Američke svemirske agencije NASA da izradi nanosatelit, potvrđeno je “Nezavisnim” u ovoj američkoj agenciji. “Nezavisne” su bile među brojnim medijima iz BiH i regiona koji su prenijeli ovu vijest, a dječaka je primila i Željka Cvijanović, predsjednica RS, i izrazila spremnost da pomogne kako bi

Borac u “Boriku” srušio Sesvete u prvom kolu EHF-a

Predzadnji test pred gostovanje grčkom Olimpijakosu, u prvom kolu Kupa EHF, rukometaši Borca m:tel uspješno su danas položili, savladavši u dvorani “Borik” hrvatskog prvoligaša Sesvete, 27:24. Izabranici Mirka Mikića bolje su ušli u susret i već u prvim minutima došli do plus tri, 4:1. Nakon udarca u glavu, snažni pivot Nemanja Vučićević, rasjekao je arkadu,

VIŠE POSLA ZA POŠTARE U sandučićima dnevno po stotinu pisama

U užem području grada Banjaluke postoji ukupno 17 poštanskih kovčežića, gdje građani mogu ubaciti svoje pošiljke, a ovaj način predaje pisama naročito je “oživio” u posljednje vrijeme. Poštanski kovčežići se nalaze na svakom objektu pošte, i takvih je 14, a ostala tri su raspoređena na lokacijama u Bulevaru cara Dušana, poslovnom centru Ekvator i Ulici

Predsjedništvo BiH u utorak o imenovanju Tegeltije

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH zakazao je vanrednu sjednicu Predsjedništva za utorak na kojoj će se raspravljati samo o jednoj tački dnevnog reda a to je imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH Zorana Tegeltije. Ako Predsjedništvo BiH podrži Tegeltiju, njegovo imenovanje treba da potvrdi Parlament BiH. Komšić je zakazao sjednicu nakon što je Državna agencija za

Uskoro audicija za prvu trubu i saksofon policijskog orkestra

Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske raspisao je poziv za prijem novih članova, odnosno za prvu trubu i prvi saksofon. Prijave uz biografiju potrebno je poslati na mejl adresu [email protected] najkasnije do ponedjeljka, 2. septembra, saopšteno je iz MUP-a. Po prijemu prijave, kandidatima će biti poslat audicioni materijal, a audicija za prijem novih