TANJA ĐAKOVIĆ: Muzeji u Banjaluci i drugim gradovima RS dio evropske porodice

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske cijeni nastojanja muzejskih ustanova u Srpskoj da se priključe obilježavanju manifestacije “Evropska noć muzeja”, čime potvrđuju svoju pripadnost velikoj evropskoj porodici muzeja, rekla je pomoćnik ministra kulture Tanja Đaković.

Đakovićeva je dodala da na taj način ove ustanove u “Evropskoj noći muzeja”, koja se svake godine organizuje pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Uneska, nude raznovrsne kulturne programe i sadržaje prilagođene svim ukusima i generacijama.

“Ove godine prvi put u obilježavanju `Evropske noći muzeja` imamo i Arhiv Srpske, a osim građana Banjaluke koji imaju priliku da 14. put uživaju u ovoj manifestaciji, ove godine će tu priliku imati i publika u Trebinju, Bijeljini, Srebrenici, Foči, Gradišci, Prijedoru, odnosno u svim lokalnim zajednicama u Srpskoj gdje postoje muzejske ustanove, izuzev u Doboju”, rekla je Đakovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom “Evropske noći muzeja” koja će biti održana u subotu, 18. maja.

Otvarajući vrata posjetiocima, naglasila je ona, muzeji na ovaj način otkrivaju jedan drugačiji svijet i neke nove veze sa kulturom i umjetnošću, stvarajući na taj način prisniji kontakt sa publikom, a istovremeno vodeći računa o budućnosti i tradiciji što je jedna i od podtema ovogodišnje manifestacije.

“Ova manifestacija predstavlja važan korak u unapređenju muzejske djelatnosti, ali ono što je sa stanovišta resornog ministarstva naročito važno je da ona predstavlja izuzetno važan korak u pravcu razvoja publike, kao strateškog opredjeljenja Ministarstva”, navela je ona.

Ona je istakla da je ponosna što su se sve muzejske ustanove u Srpskoj potrudile da građanima Srpske omoguće da uživaju u ovom svojevrsnom kulturnom spektaklu kakva je “Evropska noć muzeja”.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu zaštitu u Gradskoj upravi Banjaluka Neven Stanić rekao je da je grad podržao manifestaciju “Evropska noć muzeja” kroz kalendar kulturnih manifestacija kojih je ukupno 27.

“To dokazuje ozbiljnost i posvećivanje velike pažnje manifestacijama, odnosno da budu podržane finansijski i logistički da bi mogle biti realizovane”, rekao je on.

Stanić je naveo da ovakva manifestacija potvrđuje da grad Banjaluka zaslužuje da bude evropska prijestonica kulture 2024. godine.

On je pohvalio rad Muzeja savremene umjetnosti i održavanje kontinuiteta manifestacije kakva je “Evropska noć muzeja”.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je da je “Evropska noć muzeja” veoma važan događaj te da se ova ustanova trudi da svake godine obogati sadržaje da bi publika mogla da osjeti da su muzeji sve više mjesta veoma interesantne zabave.

Prema njenim riječima, ove godine “Evropska noć muzeja” organizuje se pod zajedničkim sloganom “Muzeji kao središta kulture”. Ona je dodala da je ovogodišnji sadržaj manifestacije ostvaren uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i Grada Banjaluka.

Govoreći o ovogodišnjem programu koji je, kako kaže, vezan uz izložbu “Percepcije”, ona je navela da će umjetnik Lala Raščić predstaviti novi performans “Gorgo”, dok će u muzičkom dijelu večeri nastupiti bend “Maika” te di-džej “Oridžidži”.

Pi-ar menadžer “Banjalučke pivare” Milka Stanivuković rekla je da ova kompanija nastoji da bude društveno odgovorna u svim segmentima i da podrži što veći broj projekata i manifestacija koje su od značaja za razvoj i promociju Banjaluke i šire lokalne zajednice i koje promovišu prave vrijednosti kroz kulturu i umjetnost.

“‘Banjalučka pivara’ je dugogodišnji prijatelj ove manifestacije i potrudiićemo se da posjetioci ‘Evropske noći muzeja’, osim u programu, uživaju i u svom omiljenom napitku”, rekla je ona.

Milica Kondić, portparol kompanije “M:tel”, pokrovitelja i prijatelja ove manifestacije, izrazila je zadovoljstvo činjenicom da ova kompanije godinama daje doprinos da Banjaluka i Muzej savremene umjetnosti budu na mapi gradova koji obilježavaju “Evropsku noć muzeja”.

Ona je pohvalila predanost tima Muzeja savremene umjetnosti koji radi na organizovanju ove manifestacije te dodala da je kompanija “M:tel” to prepoznala zbog čega im i pruža podršku.

(Srna)

PREKID U VODOSNABDIJEVANJU: Bez vode sutra tri banjalučka naselja

Zbog planiranih radova na cjevovodu u Ulici Karađorđeva, za petak su iz “Vodovoda” najavili privremena iskjučenja u vodosnabdijevanju. Od 8 do 18 časova bez vode će sutra biti potrošači prve visinske zone u dijelu naselja Lauš, Sunce i Paprikovac, između ulica Karađorđeva i Zelengorska. (Srpskainfo)

NOVE AVANTURE ZA DJECU IZ BANJALUČKIH VRTIĆA Mališani započeli turistički pohod kroz svoj grad

Peta turistička tura u okviru projekta “Mala Banjaluka”, od juče u nove avanture vodi djecu iz nekoliko banjalučkih vrtića. – Prva grupa mališana, njih 36 započeli su svoj turistički pohod. Između ostalog, obići će Hram Hrista Spasitelja, Udruženje žena “Duga”, Muzej lutaka u Dečijem pozorištu RS, te tvrđavu Kastel – saopšteno je iz Turističke organizacija

Uručeno priznanje rektoru banjalučkog Univerziteta

Rektoru banjalučkog Univerziteta prof. dr Radoslavu Gajaninu  22 maja 2019 godine uručen je ’’ Večernjakovog pečata’’ u kategoriji Nauka. Gajaninu ’’ Večernjakov pečat“ je uručen Mostaru na manifestaciji povodom 18 izdanja “Večernjakovog pečata”, na kojem su uručena priznanja pojedincima koji su doprinijeli kulturnom, društvenom i političkom razvoju BiH. „Ovom prilikom želim da se zahvalim ‘Večernjem

SA DOLASKOM LJEPŠEG VREMENA I BUJANJEM VEGETACIJE Oštrija kontrola zapuštenih dvorišta

Gradska inspekcija će u narednim danima, sa dolaskom ljepšeg vremena i bujanjem vegatacije, pooštriti kontrolu zapuštenih dvorišta, u namjeri da vlasnike zemljišta primora da svoje okućnice održavaju urednim i čistim, saopšteno je iz Odjeljenja za inspekcijske poslove. Načelnik ovog odjeljenja Janko Kecman, ističe da na mnogim parcelama postoje problemi jer su zakorovljene i, nerijetko, na

U UŽEM GRADSKOM PODRUČJU: Pedeset novih klupa za odmor

Pedeset novih klupa za odmor i betonskih kanti za otpatke biće postavljeno na užem gradskom području. Tender za nabavku ove komunalne opreme raspisan je proteklom periodu. Kako su precizirali u Odjeljenju za komunalne poslove, predviđena je nabavka 50 klupa sa naslonom (nosači klupe od betona, sjedišta i naslon od drveta), procijenjene vrijednosti oko 29.000 KM.