TANJA ĐAKOVIĆ: Muzeji u Banjaluci i drugim gradovima RS dio evropske porodice

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske cijeni nastojanja muzejskih ustanova u Srpskoj da se priključe obilježavanju manifestacije “Evropska noć muzeja”, čime potvrđuju svoju pripadnost velikoj evropskoj porodici muzeja, rekla je pomoćnik ministra kulture Tanja Đaković.

Đakovićeva je dodala da na taj način ove ustanove u “Evropskoj noći muzeja”, koja se svake godine organizuje pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Uneska, nude raznovrsne kulturne programe i sadržaje prilagođene svim ukusima i generacijama.

“Ove godine prvi put u obilježavanju `Evropske noći muzeja` imamo i Arhiv Srpske, a osim građana Banjaluke koji imaju priliku da 14. put uživaju u ovoj manifestaciji, ove godine će tu priliku imati i publika u Trebinju, Bijeljini, Srebrenici, Foči, Gradišci, Prijedoru, odnosno u svim lokalnim zajednicama u Srpskoj gdje postoje muzejske ustanove, izuzev u Doboju”, rekla je Đakovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom “Evropske noći muzeja” koja će biti održana u subotu, 18. maja.

Otvarajući vrata posjetiocima, naglasila je ona, muzeji na ovaj način otkrivaju jedan drugačiji svijet i neke nove veze sa kulturom i umjetnošću, stvarajući na taj način prisniji kontakt sa publikom, a istovremeno vodeći računa o budućnosti i tradiciji što je jedna i od podtema ovogodišnje manifestacije.

“Ova manifestacija predstavlja važan korak u unapređenju muzejske djelatnosti, ali ono što je sa stanovišta resornog ministarstva naročito važno je da ona predstavlja izuzetno važan korak u pravcu razvoja publike, kao strateškog opredjeljenja Ministarstva”, navela je ona.

Ona je istakla da je ponosna što su se sve muzejske ustanove u Srpskoj potrudile da građanima Srpske omoguće da uživaju u ovom svojevrsnom kulturnom spektaklu kakva je “Evropska noć muzeja”.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu zaštitu u Gradskoj upravi Banjaluka Neven Stanić rekao je da je grad podržao manifestaciju “Evropska noć muzeja” kroz kalendar kulturnih manifestacija kojih je ukupno 27.

“To dokazuje ozbiljnost i posvećivanje velike pažnje manifestacijama, odnosno da budu podržane finansijski i logistički da bi mogle biti realizovane”, rekao je on.

Stanić je naveo da ovakva manifestacija potvrđuje da grad Banjaluka zaslužuje da bude evropska prijestonica kulture 2024. godine.

On je pohvalio rad Muzeja savremene umjetnosti i održavanje kontinuiteta manifestacije kakva je “Evropska noć muzeja”.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je da je “Evropska noć muzeja” veoma važan događaj te da se ova ustanova trudi da svake godine obogati sadržaje da bi publika mogla da osjeti da su muzeji sve više mjesta veoma interesantne zabave.

Prema njenim riječima, ove godine “Evropska noć muzeja” organizuje se pod zajedničkim sloganom “Muzeji kao središta kulture”. Ona je dodala da je ovogodišnji sadržaj manifestacije ostvaren uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i Grada Banjaluka.

Govoreći o ovogodišnjem programu koji je, kako kaže, vezan uz izložbu “Percepcije”, ona je navela da će umjetnik Lala Raščić predstaviti novi performans “Gorgo”, dok će u muzičkom dijelu večeri nastupiti bend “Maika” te di-džej “Oridžidži”.

Pi-ar menadžer “Banjalučke pivare” Milka Stanivuković rekla je da ova kompanija nastoji da bude društveno odgovorna u svim segmentima i da podrži što veći broj projekata i manifestacija koje su od značaja za razvoj i promociju Banjaluke i šire lokalne zajednice i koje promovišu prave vrijednosti kroz kulturu i umjetnost.

“‘Banjalučka pivara’ je dugogodišnji prijatelj ove manifestacije i potrudiićemo se da posjetioci ‘Evropske noći muzeja’, osim u programu, uživaju i u svom omiljenom napitku”, rekla je ona.

Milica Kondić, portparol kompanije “M:tel”, pokrovitelja i prijatelja ove manifestacije, izrazila je zadovoljstvo činjenicom da ova kompanije godinama daje doprinos da Banjaluka i Muzej savremene umjetnosti budu na mapi gradova koji obilježavaju “Evropsku noć muzeja”.

Ona je pohvalila predanost tima Muzeja savremene umjetnosti koji radi na organizovanju ove manifestacije te dodala da je kompanija “M:tel” to prepoznala zbog čega im i pruža podršku.

(Srna)

Pušten u saobraćaj kružni tok kod Policijske uprave

U okviru investicionog ciklusa  „Banja Luka se gradi“,  danas je pušten u saobraćaj novi kružni tok kod Policijske uprave, na ukrštanju ulica Isaije Mitrovića, Kozarske i Solunske. Ovo je već deseta kružna raskrnica, koja je izgrađena u posljednje tri godine. -Novi kružni tok jedna je od ključnih saobraćajnih tačaka u gradu, pošto predstavlja poveznicu Istočnog

KOD „DELTA PLANETA“: Grad pravi fudbalsko igralište sa vještačkom travom

Gradski fudbalski klubovi, koji se muče sa nedostatkom vlastitih kapaciteta za treniranje, dogodine će dobiti novi, savremeni fudbalski teren sa vještačkim travnjakom. Izgradnju novog igrališta, koje će biti locirano u blizini tržnog centra „Delta planet“, odnosno u produžetku parka za pse, finansiraće Grad Banja Luka, koji je i incijator ovog projekta.

PREKID SARADNJE: Razišli se Igokea i Aleksandar Cvetković

Plejmejker Aleksandar Cvetković, koji je ovog ljeta stigao u u tabor Igokee, nije više košarkaš ovog kluba. Bivši organizator igre oba ”vječita” rivala, Crvene zvezde i Partizana, došao je u tim iz Aleksandrovca kao veliko pojačanje u borbi za što bolji plasman u ABA ligi i povratak titule bh. šampiona u klupske vitrine, ali u

50 GODINA OD ZEMLJOTRESA: Nikad viđeni foto i video zapisi o „ranjenom“ gradu

Povodom obilježavanja pola vijeka od katastrofalnog zemljotresa, koji je 27. oktobra 1969. godine razorio Banju Luku, u atrijumu Gradske uprave sutra, 23. oktobra, u 11.00 časova biće otvorena multimedijalna postavka o životu u Banjoj Luci nakon razornog potresa. Prvi dio postavke čini izložba 24 reprodukcije fotografija i negativa, koje su od novembra 1969. do sredine

Koncert Nine Kraljić održan u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora sinoć je održan koncert Nina Kraljić Kvintet. Publika je uživala u moćnom vokalu i autentičnoj interpretaciji ove muzičarke, kao i muziciranju odličnog benda koji je prisutne poveo na mistično muzičko putovanje vještim mješanjem različitih žanrova prilikom izvođenja numera sa Nininog albuma, ali i svima dobro poznatih sevdah pjesama. Nina je

Mirjana Medan poginula u požaru u Lazarevu

U stravičnom požaru koji je juče izbio u preduzeću “Švam” u banjalučkom naselju Lazarevo, život je izgubila Mirjana Medan (64), saznaje Srpskainfo.  Direktor ove firme Miroslav Brdar rekao je za Srpskainfo da je Mirjana bila veoma dobar i vrijedan radnik, koji je u ovom preduzeću radila zadnjih 10 godina na poslu šivača. Kada je u pitanju uzrok požara, Brdar