TANJA ĐAKOVIĆ: Muzeji u Banjaluci i drugim gradovima RS dio evropske porodice

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske cijeni nastojanja muzejskih ustanova u Srpskoj da se priključe obilježavanju manifestacije “Evropska noć muzeja”, čime potvrđuju svoju pripadnost velikoj evropskoj porodici muzeja, rekla je pomoćnik ministra kulture Tanja Đaković.

Đakovićeva je dodala da na taj način ove ustanove u “Evropskoj noći muzeja”, koja se svake godine organizuje pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Uneska, nude raznovrsne kulturne programe i sadržaje prilagođene svim ukusima i generacijama.

“Ove godine prvi put u obilježavanju `Evropske noći muzeja` imamo i Arhiv Srpske, a osim građana Banjaluke koji imaju priliku da 14. put uživaju u ovoj manifestaciji, ove godine će tu priliku imati i publika u Trebinju, Bijeljini, Srebrenici, Foči, Gradišci, Prijedoru, odnosno u svim lokalnim zajednicama u Srpskoj gdje postoje muzejske ustanove, izuzev u Doboju”, rekla je Đakovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom “Evropske noći muzeja” koja će biti održana u subotu, 18. maja.

Otvarajući vrata posjetiocima, naglasila je ona, muzeji na ovaj način otkrivaju jedan drugačiji svijet i neke nove veze sa kulturom i umjetnošću, stvarajući na taj način prisniji kontakt sa publikom, a istovremeno vodeći računa o budućnosti i tradiciji što je jedna i od podtema ovogodišnje manifestacije.

“Ova manifestacija predstavlja važan korak u unapređenju muzejske djelatnosti, ali ono što je sa stanovišta resornog ministarstva naročito važno je da ona predstavlja izuzetno važan korak u pravcu razvoja publike, kao strateškog opredjeljenja Ministarstva”, navela je ona.

Ona je istakla da je ponosna što su se sve muzejske ustanove u Srpskoj potrudile da građanima Srpske omoguće da uživaju u ovom svojevrsnom kulturnom spektaklu kakva je “Evropska noć muzeja”.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu zaštitu u Gradskoj upravi Banjaluka Neven Stanić rekao je da je grad podržao manifestaciju “Evropska noć muzeja” kroz kalendar kulturnih manifestacija kojih je ukupno 27.

“To dokazuje ozbiljnost i posvećivanje velike pažnje manifestacijama, odnosno da budu podržane finansijski i logistički da bi mogle biti realizovane”, rekao je on.

Stanić je naveo da ovakva manifestacija potvrđuje da grad Banjaluka zaslužuje da bude evropska prijestonica kulture 2024. godine.

On je pohvalio rad Muzeja savremene umjetnosti i održavanje kontinuiteta manifestacije kakva je “Evropska noć muzeja”.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je da je “Evropska noć muzeja” veoma važan događaj te da se ova ustanova trudi da svake godine obogati sadržaje da bi publika mogla da osjeti da su muzeji sve više mjesta veoma interesantne zabave.

Prema njenim riječima, ove godine “Evropska noć muzeja” organizuje se pod zajedničkim sloganom “Muzeji kao središta kulture”. Ona je dodala da je ovogodišnji sadržaj manifestacije ostvaren uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i Grada Banjaluka.

Govoreći o ovogodišnjem programu koji je, kako kaže, vezan uz izložbu “Percepcije”, ona je navela da će umjetnik Lala Raščić predstaviti novi performans “Gorgo”, dok će u muzičkom dijelu večeri nastupiti bend “Maika” te di-džej “Oridžidži”.

Pi-ar menadžer “Banjalučke pivare” Milka Stanivuković rekla je da ova kompanija nastoji da bude društveno odgovorna u svim segmentima i da podrži što veći broj projekata i manifestacija koje su od značaja za razvoj i promociju Banjaluke i šire lokalne zajednice i koje promovišu prave vrijednosti kroz kulturu i umjetnost.

“‘Banjalučka pivara’ je dugogodišnji prijatelj ove manifestacije i potrudiićemo se da posjetioci ‘Evropske noći muzeja’, osim u programu, uživaju i u svom omiljenom napitku”, rekla je ona.

Milica Kondić, portparol kompanije “M:tel”, pokrovitelja i prijatelja ove manifestacije, izrazila je zadovoljstvo činjenicom da ova kompanije godinama daje doprinos da Banjaluka i Muzej savremene umjetnosti budu na mapi gradova koji obilježavaju “Evropsku noć muzeja”.

Ona je pohvalila predanost tima Muzeja savremene umjetnosti koji radi na organizovanju ove manifestacije te dodala da je kompanija “M:tel” to prepoznala zbog čega im i pruža podršku.

(Srna)

Preporuke SZO kako se zaštititi od vrućine tokom pandemije virusa korona

Visoke temperature svake godine utiču na zdravlje ljudi, mogu podstaći iscrpljenost i toplotni udar, kao i da pogoršaju već lošu zdravstvenu situaciju. Iz Svjetske zdravstvene organizacije savjetuju da je neophodno izbjegavati izlazak i naporan fizički rad u najtoplijem djelu dana. Takođe, potrebno je izbjegavati i osjetljive grupe ljudi, treba iskoristiti najpovoljnije vrijeme za kupovinu, kad

Izložba Slobodana Vidovića otvorena u Sloveniji

Izložba slika pod nazivom „Stanja“ akademskog slikara iz Banjaluke Slobodana Vidovića otvorena je u Kostanjevici na Krki u galeriji “Božidar Jakac”, a riječ je o ciklusu djela rađenih tehnikom ulja na platnu. Ovo je ujedno najveća Vidovićeva izložba do sada s obzirom na to da je riječ o djelima velikih formata. Postavka je rezultat saradnje

PETRIČEVIĆ: Vlada RS radi na donošenju seta ekonomskih mjera za period koji dolazi

Vlada Republike Srpske sa socijalnim partnerima radi na donošenju seta ekonomskih mjera za period koji dolazi, a jedna od njih su i kreditne linije Garantnog fonda, koje će biti plasirane putem banaka i mikrokreditnih organizacija, izjavio je ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević. Petričević je novinarima u Doboju rekao da će Garantni fond propisati uslove

U Makedoniju iz BiH uz obavezan PCR test

Komisija za zarazne bolesti Sjeverne Makedonije zatražila je da se za građane Srbije, BiH i Crne Gore zahtijeva PCR test prilikom ulaska u tu zemlju, prenosi portal Plusinfo. Makendonsko Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je preporuka Komisije usvojena nakon razmatranja epidemiološke situacije u tim zemljama, a u skladu sa informacijama zdravstvenih ustanova tih zemalja. (A.M/banjaluka.net)

PRIPREME ZA ZBOR: Uređeno Kočićevo ognjište

Pripadnici Vatrogasne brigade i civilne zaštite završili su danas sa uređenjem Kočićevog ognjišta, u okviru priprema za održavanje ovogodišnjeg Kočićevog zbora. – Riječ je o dobrovoljnoj akciji tokom koje je pokošena trava, popravljene drvene ograde oko kompleksa i uređene površine oko spomen ploče – kazao je šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne

ĐAJIĆ: Opuštanje građana je dovelo do naglog rasta broja oboljelih

Trenutno stanje u vezi virusa korona je haotično, a opuštanje građana je dovelo do naglog rasta broja oboljelih, rekao je za “Nezavisne” Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS). Đajić je rekao da je na UKC RS hospitalizovano 46 pacijenata, sedam osoba je na intenzivnoj njezi, dok su tri pacijenta u teškom

Mitrović i Ćurić o realizaciji projekta izgradnje Jadransko-jonske autoceste

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je danas sastanak u Trebinju sa gradonačelnikom ovog grada Mirkom Ćurićem, kojem je prisustvovao i izvršni direktor Saveza općina i grada istočne Hercegovine Luka Petrović. Kako je istaknuto na sastanku, do kraja godine bit će poznato koja će se trasa od pet ponuđenih izabrati za