Politika 15.10.2021.

Tanja Topić: Možda sam naivna, ali je nemoguć rat u BiH

ČITANJE: 2 minute

Analitičarka Tanja Topić kazala je za N1 kako je poprilično sigurna da neće biti rata u Bosni i Hercegovini. Mogući su pojedinačni incidenti, dodala je. “Mi smo izloženi verbalnom ratu koji je nanio veliku mentalnu štetu građanima”, zaključila je Topić.

Topićeva ističe da Dodik u posljednje vrijeme svakih sat vremena mijenja izjavu.

“Od koncepta nezavisnosti došli smo do samostalnosti RS unutar BiH, šta god to značilo. On zagrijava atmosferu, pomjera granicu crvene linije, a čitam da tu ima dosta nervoze. Mislim da ni on sam ne zna šta hoće. Moguće je da će za sat vremena izaći sa novom “fantastičnom” idejom poput one od jučer kada je najavio zauzimanje kasarni kako su to uradili Slovenci 1991”, kaže Topić.

Topićeva smatra da Dodik godinama ucjenjuje međunarodnu zajednicu, ali i sve domaće aktere stalno prijeteći i iznoseći novu vrstu ucjena, te da je ga je i samog zbunila mirnoća međunarodne zajednice.

“Mnogo je puta bio ispred zida, ali je svaki put nalazio rješenje. Čak mu je i opozicija u RS sa odlukom o neučestvovanju u radu institucija BiH bacila pojas za spašavanje. Ne bi me čudilo da od svega ovog na kraju ne ostane ništa, da se on u tišini povuče i da ne uradi ništa od svih ovih “kreativnih” planova. To zapravo ne bi bilo ništa novo. Pitanje je koje muči dobar dio javnosti – koju on podršku ima. On je potencirao da ima podršku famoznih sedam članica EU. Pitanje je ko od domaćih aktera podržav ovu suludu politku igranja vatrom”, dodaje Topićeva.

Ističe da SNSD, kao najjača politička partija u entitetu ima podršku do 20 posto stanovništva, te da ne može nastupati u ime većine građana Republike Srpske.

Oznake: Tanja Topić