Vijesti 27.11.2015.

Tanja Topić: Očekuje nas velika kriza, snažan udarac Savezu za promjene

ČITANJE: 2 minute
tanja_topicNakon odluke Ustavnog suda BiH da je član Zakona o praznicima RS koji govori o 9. januaru kao Danu Republike Srpske neustavan, nastala je jedna veoma problematična politička situacija, ocijenila je danas za Fenu Tanja Topić, politička analitičarka.

Politički odnosi u BiH će, smatra ona, biti zaoštreni i pitanje je na koji način i kako će se razriješiti ova zasad otvorena situacija, imajući u vidu da je rukovodstvo RS vrlo izričito reklo da neće poštivati ovu odluku Ustavnog suda BiH.

– S druge, u političkom smislu je i Savez za promjene pretrpio političku štetu od partnera s kojima djeluju u formiranju vlasti na nivou države BiH – istakla je Topić.

Naglašava da je ovo permanentno stanje tenzija koje BiH živi posljednjih deset godina, s periodima kada je to manje ili više izraženije, ali i da će odluka uticati na reformske procese, vezano za evropski put BiH.

Topić stoga očekuje u BiH stanje povišene političke “temperature”.

Ustavni Sud BiH usvojio je zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a, utvrdivši kako 9. januar, kao Dan RS-a, nije u skladu s Ustavom BiH.

Predsjednik RS Milorad Dodik najavio je da će u nedjelju ili ponedjeljak sazvati sastanak svih predsjednika partija i nosilaca važnih funkcija u RS i BiH na kojem će se odrediti prema ovoj odluci.

– Moj prijedlog bit će da se od Ustavnog suda BiH zatraži da ovu sramnu odluku povuče i da je stavi van snage, a do tada predstavnici RS neće raditi u institucijama BiH. To bi trebalo da bude naš način ponašanja. Nadam se da će taj prijedlog biti prihvatljiv za sve – naveo je Dodik za RTRS i dodao da je ovo pitanje u vezi s kojim treba da se svi okupe i usaglase, bez obzira na to ko je vlast, a ko opozicija.

(Fena)

Oznake: Milorad Dodik