Magazin 19.04.2018.

TEATAR FEST “PETAR KOČIĆ” U junu šest predstava u Narodnom pozorištu RS

ČITANJE: 3 minute

Novi  21. po redu Teatar fest “Petar Kočić” u organizaciji Narodnog pozorišta Republike Srpske ove godine održaće se  od 4. do 11 juna.

Osim novog datuma održavanja Teatar fest ove godine ima novog selektora režisera Marka Misiraču, koji je danas na pres konferenciji predstavio svoju selekciju predstava i koncept ovogodišnjeg festa.

Osim Misirače  na pres konfrenciji bili su prisutni: Nenad Novaković, direktor NPRS, Aleksandar Stojković, umjetnički direktor NPRS, Aleksandar Pejaković, predsjednik Upravnog odbora NPRS i Mladen Mirosavljević, predsjednik Umjetničkog savjeta NPRS, koji su izneli svoje viđenje dolazaćeg festivala  i predstavili njegov program

Misirača kaže da je u toku prethodne godine odgledao preko 50 pozorišnih komada kako bi sastavio selekciju “Teatar  festa”.

– Moj izbor sa jedne strane bazira na tradiciji dosadašnjih festivala da se oslanjaju na program regionalnih pozorišta sa akcentom na autore koji stvaraju na jezicima južnoslovenskih naroda, dok je sa druge strane u izboru programa prisutan i moj subjektivni izbor komada,  koji za zajedničku crtu, na jedan specifičan način imaju preplitanje mitova i realnosti, što je na neki način obilježje ovih prostora kroz mnoge vidove društvenog života, a ne samo umjetnost ili teatar – rekao je Misirača i dodao da je svaki selektorski izbor podložan sudu, kako publike tako i kritike.

– Bilo koji selektorski izbor uvijek je subjektivan jer iza njega stoji jedan čovjek. Ono što mogu reći da sam se maksimalno potrudio da odgledam što veći broj predstava, kako bih imao što širi izbor. Uvjeren sam da se u ovih šest predstava može svako pronaći od ljubitelja pozorišnih  klasika, do ljubitelja avangardnijih formi, pri čemu bih istakao da su čak četiri komada praizvedbe, što znači da se radi o vrlo aktuelnim i zanimljivim predstavama za publiku Teatar festa – jasan je Misirača.

Svečano otvaranje zakazano je za ponedjeljak 4.06. uz premijeru predstave “Karolina Nojber” NPRS po tekstu Nebojše Romčević u režiji Kokana Mladenovića.

Na programu ovogodišnjeg Teatar festa nalazi se šest predstava: “Ustav Republike Hrvatske”(Satiričko kazalište “Kerempuh”, Zagreb),  “Sve se nekako preživi osim smrti” (Narodno pozorište, Sarajevo), “Moja ti” (Atelje 212, Beograd i Sterijino pozorje), “Anika i njena vremena”(Srpsko narodno pozorište, Novi Sad i Beoa art, Beograd), “Korešpodencija”(Zvezdara teatar, Beograd) i “Dvesta”(Knjaževsko-srpski teatar, Kragujevac).

Predstava “Grupa TNT– Aalan Ford” po motivima istoimenog popularnog italijanskog stripa, u dramatizaciji Predraga Lucića, režiji Kokana Mladenovića i koprodukciji Gledališča Koper iz Kopra (Slovenija) i Kamernog teatra 55 iz Sarajeva biće odigrana za kraj festivala kao predstava u čast nagrađenih.

Nenand Novaković, direktor NPRS  istakao je zalaganje svih radnika NPRS na pripremi festivala  i skrenuo pažnju vrlo zanimljiv prateći program.

-Do početka festivala čeka nas ogroman posao, kako na pripremi festivala tako i na pripremi komada “Karolina Nojber”, nekoliko gostovanja našeg teatra u inostranstvu, zbog čega moram pohvaliti sve zaposlene u NPRS  i brojne saradnike uključene u organizaciju posla koji je pred nama-rekao je Novaković dodajući da bi posebno skrenuo pažnju na bogat prateći program Teatar festa.

Uz glavni program festivala organizovan je više nego  zanimljiv i obiman prateći program sa brojnim dešavanjima, među kojima bi posebno istakao Festival Monodrame u izvođenju mladih glumaca do 30 godina – rekao je direktor NPRS.

(Srpskainfo)