Politika 17.01.2023.

Tegeltija: Bećirovićevo soliranje neće BiH približiti NATO paktu

ČITANJE: 1 minuta

Soliranje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u Briselu u sjedištu NATO, neće BiH ni za milimetar približiti članstvu u tom vojnom savezu, ali ima kapacitet da naruši atmosferu povjerenja među partnera u BiH, ocijenio je savjetnik predsjednika Republike Srpske Milan Tegeltija.

“Povjerenje između predstavnika naroda u BiH puno je važnije od tih sitnih populističkih poena koje takvo soliranje može da proizvede za Bećorovića u Sarajevu”, rekao je Tegeltija Srni komentarišući Bećirovićev odlazak u Brisel i njegove izjave o odnosu BiH i NATO saveza.

Tegeltija je konstatovao da je Predsjedništvo BiH kolektivni organ koje o pitanjima spoljne politike odlučuje isključivo konsenzusom.

“Bećirović bi to morao da poštuje ukoliko želi da u BiH vlada atmosfera povjerenja kakvu je pominjao u svom inaugaralnom govoru i intervjuima nakon inauguracije za člana Predsjedništva BiH”, istakao je Tegeltija.

Tegeltija kaže da bi Bećirović trebao da napravi ozbiljan odmak od prethodnog ponašanja bošnjačkog člana Predsjedništva i politike SDA i DF i Željka Komšića umjesto što preduzima radnje u njihovom maniru soliranja, koje je “BiH držalo u političkom blatu protekle četiri godine”.