Politika 18.06.2021.

Tegeltija: Bez solidarnosti nema dugoročno održivog oporavka

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija ukazao je na činjenicu da bez solidarnosti i koordinisanog djelovanja nije moguće ostvariti dugoročni održivi oporavak, te da je uspješno provođenje masovne vakcinacije protiv virusa korona osnovni preduslov za oživljavanje privrede i socio-ekonomski oporavak.

Tegeltija je obraćajući se na Samitu o zapadnom Balkanu u Beču istakao da kriza izazvana širenjem pandemije potvrdila značaj regionalne saradnje i ukazala da produbljivanje regionalne saradnje i ekonomske povezanosti predstavlja investiranje u veću otpornost na potencijalne krize u budućnosti, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Tegeltija je zahvalio Austriji, kao i rukovodstvu Republike Srbije, predsjedniku i premijerki Srbije Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić na pomoći u nabavci vakcina, piše RTRS.

Kao primjer dobre prakse zajedničke regionalne saradnje, Tegeltija je naveo uspostavljanje tzv. zelenih koridora u rekordnom vremenskom okviru, koji su omogućili nesmetan protok osnovnih roba, skraćenje čekanja i smanjenje troškova.

– Želim da iskoristim ovu priliku da naglasim značaj i pozovem na širenje zelenih koridora na prelaze sa zemljama članicama EU, imajući u vidu da je EU naš najveći trgovinski i investicioni partner, i na taj način damo vjetar u leđa našim ekonomijama i generišemo dodatne uštede i ubrzamo oporavak – rekao je predsjedavajući Savjeta ministara.

U kontekstu ubrzanog oporavka privrede, on je istakao važnost omogućavanja nesmetanog kretanja građana i privrednika zemalja Zapadnog Balkana u EU putem međusobnog priznavanja digitalnih Kovid 19 sertifikata.

– Potreban nam je inkluzivni pristup i zelena ekonomija – ekonomski razvoj koji povoljno utiče na klimatske promjene, što je posebno izazovno za zemlje u razvoju – dodao je Tegeltija.

On je naglasio i značaj Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan, koji je, kako je istakao, značajan za uvezivanje privreda zemalja regiona sa privredom EU, te naveo da zajedničko regionalno tržište nije alternativa za evropski put, već dio zajedničkih napora za približavanje standardima EU.

– Želim da izrazim opredjeljenost da zajednički nastavimo dijalog, kako unutar zapadnog Balkana, tako i sa EU, učimo jedni od drugih, rješavamo sva otvorena pitanja, jačamo ekonomske i političke veze, kreiramo prilike i perspektive za budućnost za dobrobit naših građana – rekao je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara učestvuje na Samitu o zapadnom Balkanu u Beču na poziv saveznog kancelara Republike Austrije Sebastijana Kurca.

(E.M)

Oznake: Zoran Tegeltija