Politika 22.12.2022.

Tegeltija: CIK izvršio administrativni državni udar

ČITANJE: 1 minuta

Centralna izborna komisija BiH je današnjom odlukom izašla iz pravnog poretka BiH, postavila se iznad Suda BiH, odbila izvršenje odluke Suda BIH i njegova jasna pravna shvatanja i upute i suštinski sudsku odluku proglasila nezakonitom, uzimajući sebi ovlaštenje da tumači zakone drugačije nego što im je naloženo sudskom odlukom, rekao je Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika Republike Srpske.

“Ovom odlukom CIK je faktički poništio i ponizio Sud BiH i izvršio administrativni državni udar. Članovi CIK-a koji su glasali za ovu odluku, njih četvoro, na ovaj način izvršili su i krivično djelo neizvršenje sudske odluke iz člana 239 Krivičnog zakona BiH”, rekao je Tegeltija.

Kako je naveo, nakon što ulože žalbu na ovakvu odluku CIK-a, Sud će sasvim sigurno morati ponovo poništiti odluku CIK-a, inače će, kako je kaže, moći slobodno zaključati vrata tog suda, a sudije poslati kući jer više neće imati nikakvu svrhu u pravnom sistemu.

“Protiv članova CIK a će sasvim sigurno biti i podnesene krivične projave ubog krivičnog djela neizvršenja sudske presude iz člana 239. KZ BiH. Nakon što se ova trakavica završi, članovi CIK-a će dugo morati odgovarati na pitanja tužilaca, a SNSD će kako to zakon i sudska presuda nalaže, na osnovu sporvedene procedure i volje Narodne skuštine Republike Srpske imati četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Oznake: CIK, Milan Tegeltija