Politika 15.07.2020.

TEGELTIJA: Epidemija promijenila sve, to će se odraziti i na politiku, prioriteti zdravlje i privreda

ČITANJE: 5 minuta

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija kaže da je epidemija virusa korona promijenila sve, te će morati da budu promijenjene i politike koje su planirane za ovu godinu, navodeći da je prioritet zaštita zdravlja građana i zadržavanje trenutnog nivoa privrednih aktivnosti.

“Moraćemo promijeniti politike koje smo planirali za 2020. godinu. Ušli smo u nju u trenutku vrlo povoljnih makroekonomskih pokazatelja, sa procjenama visokog rasta BDP-a. Sada smo u situaciji da se borimo sa recesijom, nedostatkom prihoda, dodatnog zaduživanja, pokušajem da spriječimo povećanje broja nezaposlenih, borimo se da naša preduzeća ne izgube tržišta, da privredni subjekti i građani mogu servisirati kredite”, rekao je Tegeltija za “Kliks”.

On je naveo i da će ključne politike u vezi sa evropskim integracijama i ekonomskim rastom ostati nepromijenjene, ali da moraju biti promijenjeni modaliteti za realizaciju.

Tegeltija je ocijenio da se, budući da se od šest i po mjeseci rada Savjeta ministara već četiri živi sa pandemijom, u tom periodu BiH dobro nosila sa ovim problemom, kao i Savjet ministara i sve institucije.

On smatra da su ekonomske mjere koje su preduzeli, prije svega entiteti, jer su ključne ekonomske poluge u njihovim rukama, vrlo uspješno djelovale na početku epidemije.

“Te mjere su adekvatne i u ovom trenutku. Ne možemo govoriti da je BiH zakazala kada je riječ o tome”, dodao je Tegeltija.

On je naglasio da će BiH obezbijediti dovoljno finansijskih sredstava da bi entiteti mogli ispuniti obaveze prema privredi i građanima.

“Nadam se da ćemo ovu borbu sa pandemijom uskoro okončati i početi da se bavimo rješavanjem drugih problema u BiH”, rekao je Tegeltija.

Odgovarajući na pitanje da li BiH može do jeseni sprovesti ključne prioritete iz Mišljenja Evropske komisije, Tegeltija je rekao da BiH radi na prioritetima iz Mišljenja, navodeći da su neki realizovani, neki su u fazi realizacije, a do kraja godine će biti riješen najveći dio važnih pitanja.

On je napomenuo da tu ima i političkih tema gdje postoji minimalan stepen saglasnosti.

“Zato je teško reći da ćemo sprovesti sve, ali mislim da ćemo do kraja godine sprovesti kredibilan broj mjera zbog čega bi, prema mom mišljenju, Evropska komisija imala mogućnost da BiH dodijeli kandidatski status”, smatra Tegeltija.

Govoreći o predstojećim izborima, Tegeltija je naveo da lokalni izbori treba da budu održani ove godine, u posljednjem terminu koji je utvrdila Centralna izborna komisija /CIK/ BiH.

“Izbori trebaju građanima, trebaju i lokalnim zajednicama. Potrebni su da se iskaže stav građana prema onima koji su vodili u prethodnom periodu, da im potvrde mandate ili da biraju druge”, rekao je Tegeltija i naglasio da su izbori potrebni i kao dokaz demokratskog društva gdje se sprovode u zadatim rokovima i postoje svi uslovi za njihovo održavanje.

On je izrazio žaljenje zbog načina izbora tri člana CIK-a, jer je, kako je razumio, napravljen veliki broj prekršaja – način izbora, zatim vrijeme u kojem su izabrani, te njihov raniji politički angažman.

“To nije dobro, jer stvara neku krivu sliku, ali vjerujem da će se ovo dovesti u red, a da će ovaj sastav CIK-a shvatiti da je najvažnija uloga da sprovede izbore, a ne kako su znali nastupati u javnosti kao protivnici onih koji trenutno vrše vlast u BiH”, rekao je Tegeltija.

On je naglasio da Savjet ministara i svoju poziciju doživljava kao mjesto kompromisa, dogovora i saradnje, kao mjesto rješavanja životnih problema građana i poslovne zajednice.

“Političkim prepucavanjima ne možete obezbijediti ništa od nabrojanog. Ja sam čovjek koji se zalaže za rješavanje problema”, istakao je Tegeltija i dodao da svi u BiH moraju da rade više, za sebe, za svoje kompanije, a tako i za narode, bez obzira na to jesu li Srbi, Bošnjaci ili Hrvati.

On je rekao da treba razgovarati sa susjednim zemljama, unapređivati ekonomsku saradnju, rješavati pitanja infrastrukture, komunikacija, ali i neka od političkih pitanja kao što je definisanje granične linije, rješenje spornih tačaka na toj liniji i ostala koja su posljedica rata, poput pitanja nestalih lica.

Odgovarajući na pitanje kakav odnos ima sa srpskim članom Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, Tegeltija, koji je i visoki funkcioner te partije, rekao je da uspješno sarađuju.

“SNSD je mjesto koje okuplja ljude, a ne dijeli ih. Priče o strujama u SNSD-u, svrstavajući članove na jednu ili drugu stranu, dolaze od naših političkih protivnika koji žele da prikriju svoje probleme prikazujući podjele u SNSD-u. Ima i onih koji su dio samog SNSD-a, a zagovaraju struje i tako pokušavaju promovisati sebe. Moja saradnja sa Dodikom, kao predsjednikom SNSD-a i članom Predsjedništva BiH, je odlična i takva će i ostati”, naglasio je Tegeltija.

On je rekao da u svim zemljama svijeta ključne odluke donose lideri političkih partija i tako postoji osjećaj da su razgovori manje institucionalni, ali to nije tačno.

Tegeltija kaže da sistem rješavanja problema i dogovora ima princip mehanizma koordinacije u kojem svi učestvuju u pregovorima i rješavaju pitanja – uvijek ostanu neka sporna pitanja koja ne mogu biti riješena, pa se uz pomoć lidera dođe do konačnih rješenja.

(Srna)

Oznake: Zoran Tegeltija