Vijesti 15.05.2016.

Tegeltija: Isplata penzija prioritet

ČITANJE: 2 minute
tegeltija
Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je danas Srni da je prioritet Vlade Srpske u ovoj godini isplata penzija, za šta se na mjesečnom nivou izdvaja 83 miliona KM.

“Zbog toga smo Fond PIO uveli u trezorski sistem poslovanja, a isplata penzija je osnova od koje počinju sve ostale isplate iz budžeta Republike Srpske”, rekao je Tegeltija, komentarišući zahtjeve opozicije koji su juče iznesni na protestima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, nakon isplate penzija prioritet Vlade Srpske jesu isplate sredstava boračkim kategorijama, odnosno borački dodatak, doznake za odlikovane borce, porodične i lične invalidnine i jednokratne pomoći, za šta se izdvaja na godišnjem nivou oko 243 miliona KM.

“Najznačajnije pozicije u isplati su borački dodatak, za šta se izdvaja 52 miliona KM, za porodične i lične invalidnine izdvaja se 161 milion KM, za doznake za odlikovane borce 2,9 miliona KM, te za jednokratne pomoći za porodice poginulih boraca, civilne žrtve rata i ratne vojne invalide nešto više od 400.000 KM”, pojasnio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, sva ta sredstva isplaćuju se u skladu sa planiranom dinamikom, te zaključno sa martom ove godine nema neizmirenih obaveza. Tegeltija je podsjetio da su za isplatu sredstava boračkim kategorijama u vrijeme kada je sadašnja opozicija bila vlast u Srpskoj izdvajana 154 miliona KM ili 58 odsto manje sredstava nego sada. On je naveo da se iz budžeta Republike Srpske ne isplaćuju sredstva za dječiji dodatak i naknade za porodilje.

“Ovo se isplaćuje iz Fonda dječije zaštite Republike Srpske, koji veoma uredno izvršava sve obaveze”, dodao je Tegeltija.

On je napomenuo da je ostala obaveza isplate podsticaja poljoprivrednicima, što će biti prioritet do kraja ove godine da bi bila dostignuta planirana dinamika isplate.

“Svake sedmice ćemo plaćati određeni iznos sredstava poljoprivrednim priozvođačima. Sigurno je da u posljednjih 10 godina, od kada SNSD sa koalicionim partnerima vrši vlast u Srpskoj, niko od korisnika budžeta nije bio uskraćen za predviđena sredstva, a tako će biti i ove godine”, zaključio je Tegeltija.

Opozicija je juče na protestu u Banjaluci uputila zahtjev Vladi Srpske da se prioritetno obezbijedi isplata boračkog dodatka, invalidnina, dječijeg dodatka, porodiljske naknade i podsticaja poljoprivrednicima.

(Agencije)

Oznake: Zoran Tegeltija