Politika 03.04.2016.

Tegeltija: Medijski spektakl hapšenja u slučaju „Bobar banke“ nepotreban

ČITANJE: 3 minute
tegeltija
Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija smatra da je odluka Suda BiH kojom su osumnjičeni u akciji “Lavina” pušteni da se brane sa slobode pokazatelj da taj medijski spektakl hapšenja koji je trajao jedan dan nije trebalo ni da se dogodi i da se ta cjelokupna aktivnost mogla provoditi na drugi način.

-Najvažnije je da će ti ljudi ovo veče provesti kod svojih kuća sa svojim porodicama. To će stvoriti dovoljno vremena da oni u ovom procesu i dalje učestvuju i da sa advokatima adekvatno pripreme svoju odbranu i dokažu da nisu krivi za likvidaciju `Bobar banke`- rekao je Tegeltija.

On je za Radio-televiziju Republike Srpske izjavio da veliki spektakli uvijek stvaraju veliku nesigurnost u svim sektorima, pogotovo u finansijskom koji je jako osjetljiv. Tegeltija je ocijenio da to neće ostaviti nikakve posljedice po rad institucija Republike Srpske i da vjeruje da će nakon odluka Suda BiH to sve drugačije izgledati nego što je izgledalo na prvi korak.

-Institucije, Agencija za bankarstvo i Investiciono-razvojna banka /IRB/ nastaviće nesmetano da rade i obavljaju svoje poslove kako su i do sada radili, kako je bilo definisano zakonom- istakao je Tegeltija.

Komentarišući optužbe opozicije da Vlada Republike Srpske nije opredijeljena da sankcioniše one zbog kojih se Bobar banka našla u ovakvoj situaciji i da se utvrdi odgovornost ko je davao kredite toj banci, Tegeltija je rekao da je Vlada Srpske opredijeljena da se utvrdi kome su davani krediti i ko ih nije vraćao.

-Sasvim je sigurno da institucije Republike Srpske, Agencija za bankarstvo, nisu za to odgovorne, niti je IRB uzimala kredite iz Bobar banke i ni na koji način nisu ugrozile Bobar banku- rekao je Tegeltija.

On je naglasio da je za Vladu Srpske vrlo važno da se utvrdi odgovornost za neuspjeh poslovanja Bobar banke, ko je zloupotrebio sredstva koja su postojala u toj banci i zašto nisu plasirana na adekvatan način i vraćana, te da je siguran da ne postoji odgovornost Agencije za bankarstvo i IRB-a za ono što se dogodilo Bobar banci.

Ministar finansija Republike Srpske je podsjetio da je ogroman dio sredstava IRB-a plasiran putem Bobar banke u privredu Semberije i njenog bližeg okruženja. Tegeltija je dodao da je IRB obezbijedila 50 odsto ukupno plasiranih sredstava u stambene kredite u čitavoj Republici Srpskoj preko svih banaka, ističući da nije IRB taj koji je uzimao kredite iz Bobar banke, već je stvarao potencijal toj banci. Govoreći o mogućnosti novog kreditnog aranžmana Republike Srpske i BiH sa MMF-om, Tegeltija je rekao da su po njemu šanse da bude ili ne bude tog aranžmana pola-pola.

-Vjerujem da ćemo u skoroj posjeti misije MMF-a uspjeti da riješimo dva do tri otvorena pitanja u vezi sa aranžmanom BiH sa MMF-om- rekao je Tegeltija, napominjući da je riješeno pitanje Zakona o radu u Srpskoj i Federaciji BiH.

Tegeltija je rekao da je u toku 2015. godine usaglašen program reformi kroz takozvanu Reformsku agendu i da je dio tog aranžmana sa MMF-om, Svjetskom bankom i Evropskom komisijom. -U Reformskoj agendi navedena su sva ključna pitanja. Ako se budemo pridržavali onoga što smo zajedno sa njima napisali u tom dokumenti, postići ćemo aranžman sa MMF-om”, zaključio je Tegeltija.

 

(NN)

Oznake: Zoran Tegeltija