TEGELTIJA: Ne smanjuju se davanja građanima radi servisiranja duga

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je danas u Banjaluci da su netačne tvrdnje poslanika PDP-a Branislava Borenovića da se od 2012. godine smanjuju sredstva za građane iz budžeta zbog povećanja servisiranja duga.

“Pozivam ga da navede samo jednu grupaciju u našem društvu kojoj su smanjena sredstva iz budžeta Srpske od 2012. godine naovamo. Da li su to borci, penzioneri…”, rekao je Tegeltija novinarima u holu Narodne skupštine.

On je istakao da su u periodu od 2012. godine povećane penzije za više od 17 odsto, te da se za socijalne kategorije izdvaja godišnje 22 miliona KM, koliko izdvajaju i lokalne zajednice.

“Uveli smo i mjesečni borački dodatak koji je obuhvatio ogroman broj ljudi”, rekao je Tegeltija dodajući da se svake godine povećavaju osnovice za obračun boračkog dodatka i invalidnine.

On je istakao da će civilni invalidi od ove godine imati pojedinačnu mjesečnu naknadu.

Tegeltija je ponovio da u Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske za ovu godinu nema dodatnog zaduživanja Srpske za 2018. godinu u odnosu na odluku prilikom usvajanja budžeta Srpske.

“Ovom odlukom samo mijenjamo strukturu našeg zaduživanja. Ova odluka nije nezakonita i ne proizvodi nikakvo negativno dejstvo za Srpsku”, rekao je Tegeltija.

On je dodao da je odluka Vlade da u 2018. godini obezbijedi sredstva na međunarodnom finansijskom tržištu kroz emisiju evroobveznica.

“Nekoliko godina radimo na tome da naše obveznice iznesemo na međunarodno finansijsko tržište. Mislimo da smo pripreme priveli kraju i da ćemo to u ovoj godini uspješno uraditi. Smatraćemo ogromnim uspjehom Vlade ako to uspijemo uraditi u ovoj godini”, rekao je Tegeltija.

On je naveo da će pomenuti uspjeh biti vjetar u leđa svakoj budućoj Vladi Srpske, kao i za parlament Srpske.

“Poslije našeg legitimisanja na međunarodnom finansijskom tržištu, svim drugim vladama i parlamentima biće lakše da izađu na to tržište”, naveo je Tegeltija.

Prijedlogom odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske za ovu godinu vrši se izmjena maksimalnog iznosa dugoročnog zaduživanja Srpske sa 477.000.000 KM na iznos do 540.126.000 KM.

(Srna)

AKCIJA Policija sinoć alko-testovima “blokirala” grad

Proteklu noć banjalučka policija bukvalno je “pokrila” sve ključne pozicije na saobraćajnicama u gradu. Jedna od najrigoroznijih akcija, koja je za cilj imala kontrolu alkohola u krvi vozača, odigrala se sinoć i noćas.

MUP Pronađeno dijete iz Banjaluke samovoljno otišlo od kuće

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske utvrdili su da nema elemenata krivičnog djela u vezi sa 13-godišnjim djetetom iz Banjaluke koje je policija pronašla nakon što su roditelji prijavili njegov nestanak, rečeno je Srni u MUP-u.