TEGELTIJA: Ne smanjuju se davanja građanima radi servisiranja duga

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je danas u Banjaluci da su netačne tvrdnje poslanika PDP-a Branislava Borenovića da se od 2012. godine smanjuju sredstva za građane iz budžeta zbog povećanja servisiranja duga.

“Pozivam ga da navede samo jednu grupaciju u našem društvu kojoj su smanjena sredstva iz budžeta Srpske od 2012. godine naovamo. Da li su to borci, penzioneri…”, rekao je Tegeltija novinarima u holu Narodne skupštine.

On je istakao da su u periodu od 2012. godine povećane penzije za više od 17 odsto, te da se za socijalne kategorije izdvaja godišnje 22 miliona KM, koliko izdvajaju i lokalne zajednice.

“Uveli smo i mjesečni borački dodatak koji je obuhvatio ogroman broj ljudi”, rekao je Tegeltija dodajući da se svake godine povećavaju osnovice za obračun boračkog dodatka i invalidnine.

On je istakao da će civilni invalidi od ove godine imati pojedinačnu mjesečnu naknadu.

Tegeltija je ponovio da u Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske za ovu godinu nema dodatnog zaduživanja Srpske za 2018. godinu u odnosu na odluku prilikom usvajanja budžeta Srpske.

“Ovom odlukom samo mijenjamo strukturu našeg zaduživanja. Ova odluka nije nezakonita i ne proizvodi nikakvo negativno dejstvo za Srpsku”, rekao je Tegeltija.

On je dodao da je odluka Vlade da u 2018. godini obezbijedi sredstva na međunarodnom finansijskom tržištu kroz emisiju evroobveznica.

“Nekoliko godina radimo na tome da naše obveznice iznesemo na međunarodno finansijsko tržište. Mislimo da smo pripreme priveli kraju i da ćemo to u ovoj godini uspješno uraditi. Smatraćemo ogromnim uspjehom Vlade ako to uspijemo uraditi u ovoj godini”, rekao je Tegeltija.

On je naveo da će pomenuti uspjeh biti vjetar u leđa svakoj budućoj Vladi Srpske, kao i za parlament Srpske.

“Poslije našeg legitimisanja na međunarodnom finansijskom tržištu, svim drugim vladama i parlamentima biće lakše da izađu na to tržište”, naveo je Tegeltija.

Prijedlogom odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske za ovu godinu vrši se izmjena maksimalnog iznosa dugoročnog zaduživanja Srpske sa 477.000.000 KM na iznos do 540.126.000 KM.

(Srna)

NIŠTA OD BORCA Željko Vranješ ima novi klub

Nekadašnji trener banjalučkog Borca Željko Vranješ preuzeo je prvoligaša Slobodu iz Mrkonjić Grada, koja će imati težak zadatak da izbori opstanak u društvu najboljih.