Vijesti 10.02.2016.

Tegeltija: Neki članovi VSTV-a dobili prijetnje, ja sam među njima

ČITANJE: 1 minuta
tegeltija
Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH na početku današnje sjednice ovog tijela osvrnuo se na veliku polemiku koja se ovih dana vodi po pitanju nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama.

Tegeltija je kazao da se radi o krivoj interpretaciji njihove odluke, da VSTV nije donijelo zakon već da je pozvalo na njegovo poštovanje. On je naglasio da se javnost fokusirala samo na hidžab, iako se njihov poziv odnosi na sva vjerska obilježja.

-Mnogi članovi Vijeća su me obavijestili da u svojim sredinama trpe pritiske zbog ovoga. Neki su dobili javne prijetnje, među njima sam i ja- kazao je Tegeltija.

On je kazao da i da se u međuvremenu VSTV-u ponovo obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, koji je pokazao interes za saradnju. Tegeltija je izrazio nadu da će se delegacije VSTV-a i Islamnske zajednice, odnosno drugih vjerskih zajednica u skorije vreme sresti kako bi razgovarali o ovoj temi.

Predsjednik VSTV-a pozvao je na smirivanje tenzija. U nastavku današnje sjednice, VSTV će u popodnevnim satima razmatrati analizu u vezi nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama.

(Avaz)