Politika 03.03.2016.

Tegeltija: Nema mjesta kritikama opozicije

ČITANJE: 3 minute
tegeltija
Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da nema nimalo mjesta kritikama opozicije da Vlada Republike Srpske nije ništa učinila na rješavanju problema konverzije kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima do decembra, kada je Hipo banka i dobila novog vlasnika.

Tegeltija je naveo primjer da mu je danas jedan građanin u holu Narodne skupštine rekao da je na osnovu konverzije koju je izvršio prošle godine u evre, u odnosu na rješenje koje je sada pripremljeno, izgubio oko 400.000 KM.

-Javno pozivam Hipo banku da i onim građanima koji su 2015. godine izvršili konverziju pod lošim uslovima, da im omogući konverziju kredita pod ovim uslovima koji će biti ponuđeni građanima nakon njihove zvanične ponude prema korisnicima kredita u švajcarskim francima- rekao je Tegeltija večeras za RTRS.

Ministar finansija je rekao da opozicija, nažalost, nije imala nikakvu namjeru da ponudi rješenje građanima Republike Srpske.

– Ovo je bio samo jedan u nizu njihovih ataka na Republiku Srpsku, pokušaj za jeftine političke trikove da dovedu Republiku Srpsku u tešku situaciju sa vrlo neizvjesnim sporom sa vlasnicima kapitala, sa situacijom da ugroze građane koji u ovom trenutku redovno servisiraju kredite, jer bi većina kredita u takvoj situaciji vjerovatno dospjela na naplatu- rekao je Tegeltija.

On je rekao da opozicija nije predložila zakon o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima sa namjerom da bude usvojen da bi pomogao građanima.

– Oni su u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice rekli da oni i nemaju namjeru da se taj zakon usvoji. Nama je jasno prenesena ta njihova poruka. Da su željeli da taj zakon bude usvojen, oni bi ga usvojili na nivou zajedničkih institucija gdje su vlast i gdje su ga oni zaustavili u parlamentarnoj proceduri- rekao je Tegeltija.

Ministar finansija ističe da je cilj opozicije bio samo da dovede Republiku Srpsku u vrlo tešku situaciju, svjesni da ovaj zakon sadrži sve elemente neustavnosti, da bi samo građanima Republike Srpske u kratkom vremenskom periodu stvorio nadu koja bi se raspršila prije nego što bi sam zakon stupio na snagu.

– Ukoliko žele, neka usvoje ovaj zakon u Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje su većina. Takođe, ukoliko njihovi koalicioni partneri koji čine većinu – SDA, HDZ, SBB usvoje taj zakon u Federaciji BiH, a u istoj formi ga spremi ovdje /u Srpskoj/ opozicija, mi smo ga spremni ponovo vratiti u proceduru- rekao je Tegeltija.

Da je opozicija željela da usvoji zakon, kaže Tegeltija, ne bi već u posljednjim trenucima rasprave kada se odlučuje da li će zakon biti usvojen ili ne, odlučila da ne učestvuje u raspravi, očekujući prije svega da dobiju neki jeftin politički poen.

– Sve teške optužbe na račun međunarodnih finansijskih institucija ćemo riješiti kroz institucije sistema – predsjednika Republike Srpske, Ministarstva finansija, Vlade Srpske i ostale- rekao je Tegeltija.

(Agencije)

Oznake: Zoran Tegeltija