Vijesti 05.05.2016.

Tegeltija: Nepouzdana raspodjela poreza na štetu RS

ČITANJE: 1 minuta
tegeltija
Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da Srpska godinama trpi štetu zbog nepouzdane raspodjele indirektnih poreza i da će se sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ pokušati da omogući bezbjedniji i kontrolisan sistem raspodjele poreza.

Na optužbe iz Federacije BiH /FBiH/ prema kojima Srpska lažira podatke zbog čega je navodno FBiH oštećena, Tegeltija poručuje da je Srpska ta koja je oštećena.

-Prije nekoliko godina bilo je indicija kako se štimao rezultat tako što se u trenutku kada se moraju unijeti sve poreske prijave ne unese poreska prijava `Telekoma Srpske`, što značajno pogorša poziciju Srpske- rekao je Tegeltija za “Euroblic”.

On je istakao da se mora obezbijediti stabilnost procjene indirektnih poreza na godišnjem nivou, jer je riječ o ozbiljnom novcu.

-Dešava se da utvrđujete budžet i imate u novembru neke koeficijente na čijoj bazi pravite projekciju prihoda za iduću godinu, a onda se koeficijenti promijene nakon nekoliko mjeseci- pojasnio je Tegeltija.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH naveli su da se koeficijent za doznačavanje novca entitetima izračunava na osnovu krajnje potrošnje, odnosno onog iznosa PDV-a koji predstavlja krajnju potrošnju, a svi PDV obveznici dostavljaju svoje PDV prijave na mjesečnom nivou i odgovaraju za njih pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću.

(Agencije)

Oznake: Zoran Tegeltija