Politika 10.01.2016.

Tegeltija: Nije dobro da stranci odlučuju u najvišim pravosudnim institucijama

ČITANJE: 2 minute
milan-tegeltija
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija izjavio je da ovo tijelo nema, niti želi da iznosi stav o stranim sudijama u pravosuđu BiH, ali da lično smatra da nije dobro da stranci odlučuju u najvišim pravosudnim institucijama.

Tegeltija kaže da će jednom morati da se uspostavi sistem u kojem će u svim institucijama biti isključivo domaći državljani.

-Moj privatni i profesionalni stav je da ni za jednu zemlju nije dobro da u svom pravosudnom sistemu, i to u ključnim institucijama, ima ljude koji nisu njeni državljani, niti dijele sudbinu građana zemlje o čijim pravima i interesima odlučuju- rekao je Tegeltija.

On je dodao da su stranci svojevremeno uključeni u pravosudni sistem BiH da bi bili “jezičak na vagi”.

-Ne mogu da tumačim odluke Ustavnog suda BiH, ali namjera onoga ko je uvodio strance bila je obezbjeđivanje ravnopravnosti naroda, odnosno onemogućavanje preglasavanja- rekao je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da će biti vrlo teško utvrditi krivičnu odgovornost za neprovođenje više od 90 odluka Ustavnog suda BiH i dodao da provođenje odluke koja se odnosi na kolektivitet ne zavisi od jednog čovjeka.

-Mi smo jedna od rijetkih zemalja koja predviđa krivičnu odgovornost za neprovođenje odluka Ustavnog suda. Mislim da je ova odredba, sa stanovišta struke, prilično problematična i da će morati biti preispitana- smatra Tegeltija.

Prema njegovim riječima, pravosudne institucije na nivou BiH počele su trend rasvjetljavanja djela visoke korupcije, koji će biti nastavljen i u ovoj godini.

-Generator čitave pravosudne mašinerije BiH je Tužilaštvo BiH i smatram da su tokom prethodne godine dobro radili i postigli priličan uspjeh. Uz blagu rezervu, mislim da su blizu rješenja ratnih zločina iz kategorije dva, odnosno predmeta koje im je transferisao Haški tribunal- rekao je Tegeltija.

(PressRS/ATV)