Vijesti 15.02.2019.

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića.

“Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da mu zamjerim na teškim riječima i kvalifikacijama prema meni i prema VSTS-u kao instituciji. Međutim, kao predsjednik VSTS-a, niti ja ni drugi članovi VSTS-a, prilikom izbora sudija i tużilaca, nemamo pravo da se rukovodimo osjećanjima ili empatijom nego isključivo dokazanim činjenicama. Nemamo pravo da bilo koga eliminišemo iz konkursne procedure na osnovu “tvrdnji” koje u zakonitom postupku nisu utvrđene odgovarajućom odlukom nadležnog organa. Činjenica da je neko izabran na neku funkciju ne amnestira bilo koga od bilo kakve odgovornosti onda kada takva odgovornost bude utvršena. Za sada, prema onom što je VSTS imao pred sobom kao relevantnu dokumentaciju , nije bilo ničega što bi diskvalifikovalo glavnog tużioca Kantonalnog tużilaštva Sarajevo Dalidu Burzić u proceduri izbora za sudiju suda BIH. Iako disciplinski postupak sam po sebi nema po automatizmu uticaja na odluku o izboru, naglašavam da je VSTS -u trenutku odlučivanja bila poznata i odluka disciplinske komisije u pomenutom disciplinskom postupku, koja je donesena dva dana prije, koja će nakon dostavljanja strankama uskoro biti javno objavljena, a koja ni na koji način ne diskvalifikuje kandidata Dalidu Burzić za izbor. Prema tome, u ovom trenutku svaka drugačija odluka VSTS -a koja bi diskvalifikovala kandidata na osnovu tvrdnji koje nisu dokazane u zakonitom postupku, predstavljala bi diskriminaciju kandidata u konkursnoj proceduri. Ponoviću jos jednom ono što sam rekao i na samoj sjednici. Ukoliko postoji problem sa integritetom kandidata za poziciju sudije suda BiH onda isti taj problem postoji i za poziciju glavnog tužioca -funkciju koju kandidat trenutno obavlja. Međutim, takav problem integriteta kandidata Dalide Burzić, a kako sam to već rekao, za sada nije utvrđen odgovarajućom odlukom u zakonitom postupku pa je shodno tome i donesena odluka o imenovanju.”