Politika 07.07.2021.

TEGELTIJA ODGOVORIO TURKOVIĆ: Proglašenje dana žalosti će biti razmatrano na narednim sjednicama

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija ponovio je još jednom u svom odgovoru ministrici Biseri Turković da je prijedlog odluke da se 11. juli proglasi Danom žalosti u BiH dostavljen kasno da bi bio razmatran, ali da će u narednom periodu ministri odlučivati o prijedlogu.

“Žao mi je što je ministrica Turković istupila, u najmanju ruku na nekorektan način u medijima, posebno imajući u vidu činjenicu da je mogla čuti sta je tačno rečeno na sjednici Predstavničkog doma da je bila prisutna, ili u krajnjoj liniji, informisati se direktno telefonskim putem u vezi odluke o proglašenju Dana žalosti na teritoriji BiH 11. jul. Kao predsjedavajući Vijeća ministara nikada nisam odbio niti jedan telefonski poziv, kao ni razgovor o bilo kom pitanju, pa tako ne bih ni o ovom”, rekao je Tegeltija.

Naveo je još da je njena obaveza bila prisustvovati sjednici Predstavničkog doma na kojoj je on danas kazao da je jučer krajem dana dostavljen prijedlog odluke.

“Vijeće ministara će i tu odluku razmatrati na nekoj od narednih sjednica. Da li će odluka biti izglasana ili ne, zavisi od toga kako će se o njoj izjasniti ministri u Vijeću ministara”, rekao je on.

Naime, nakon današnje Tegeltijine izjave, Turković je kazala da je bilo dovoljno vremena za uvrštavanje prijedloga u dnevni red s obzirom na to da je posljednji put dopunjen jutros.

“Sasvim je dovoljno vremena i načina da se u okviru procedura odluka donese na vrijeme, ako za to postoji volja. Pozivam predsjedavajućeg Tegeltiju da ljudskost stavi ispred politike i da donesemo ovakvu odluku”, kazala je ona, a na šta je reagovao Tegeltija.

Ministarstvo vanjskih poslova je uputilo ovaj prijedlog predsjedavajućem sa zahtjevom da bude organizovana vanredna telefonska sjednica o ovom pitanju prije 11. jula ukoliko to nije moguće izvesti na redovnoj sjednici.

(E.M)

Oznake: Zoran Tegeltija