Politika 10.10.2022.

TEGELTIJA: Odluka CIK-a politička improvizacija, izlazi u susret jednom subjektu na osnovu protesta

ČITANJE: 2 minute

Naredba Centralne izborne komisija BiH o ponovnom brojanju glasova za predsjednika Republike Srpske predstavlja političku improvizaciju, a ne pravni zakonit postupak jer se izlazi u susret jednom izbornom subjektu na osnovu protesta na ulici, rekao je Srni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za pravna pitanja Milan Tegeltija.

Tegeltija je istakao da je ovim potezom bez presedana CIK napravio od izbornog procesa političku igru umjesto da se bavio svojim poslom izborne administracije koja striktno poštuje Izborni zakon i procedure koje predviđa.

Tegeltija je rekao da je ovakva odluka CIK-a donesena prije procedure za odlučivanje po prigovorima i bilo kakve procedure razmatranja dokaza, te da je još jedan dokaz potpune političke instrumentalizacije i političkog sastava te komisije koji je izabran bez konkursa iz redova političkih stranaka opozicije.

On je rekao da se nije desilo da se jedna takva odluka donosi prije utvrđivanja izbornih rezultata i prije otvaranja postupka za odlučivanje po prigovorima, kao i da to ne može prema zakonu koji predviđa strogu proceduru utvrđivanja izbornih rezultata, a potom odlučivanje po prigovorima i žalbama izbornih subjekata.

– Ovakva odluka CIK-a predstavlja političku improvizaciju, a ne pravni zakonit postupak predviđen Izbornim zakonom, jer se izlazi u susret jednom izbornom subjektu na osnovu protesta na ulici mimo provedene procedure predviđene zakonom – istakao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, očito je da su namjere CIK-a veoma sumnjive i da se u njih ne može imati povjerenje jer ne prati zakonom predviđenu proceduru niti se može smatrati nepristrasnom institucijom.

Centralna izborna komisija (CIK) danas je na hitnoj sjednici u Sarajevu izdala naredbu da se na teritoriji Republike Srpske i Brčko distrikta ponovo prebroje glasovi za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Iz CIK-a su naveli da je takva naredba donesena zbog „neregularnosti i matematičkih nelogičnosti“.

(Srna/SB)

Oznake: Milan Tegeltija