Politika 18.10.2022.

Tegeltija: Opozicioni prvaci netačno koriste “utvrđene nepravilnosti”

ČITANJE: 1 minuta

Opozicioni prvaci u Republici Srpskoj netačno upotrebljavaju termin “utvrđene nepravilnosti”, jer nepravilnosti nigdje nema na do sada prebrojanim biračkim mjestima prilikom kontrolnog brojanja, izjavio je Srni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija.

“Pogrešno je govoriti uočene `nepravilnosti` jer nepravilnosti nema nigdje na dosad prebrojanim biračkim mjestima već zanemarive nepodudarnosti – odstupanja od prvobitnog brojanja”, rekao je Tegeltija i ocijenio da se opozicija posvađala i sa terminologijom.

Nakon kontrolnog brojavanja biračkih mjesta u Banjaluci, Bijeljini, Doboju i Zvorniku, kaže on, odstupanja su manja od jedan odsto što se smatra normalnim.

Kao primjer je naveo ponovno brojanje u DŽordžiji na predsjedničkim izborima u SAD 2020. gdje broje mašine i nađena su istovjetna odstupanja.

On je naveo da se utvrđivanjem nepodudarnosti u kontrolnom brojanju samo koriguje rezultat prvog brojanja i bez drugih uočenih nepravilnosti ne utiče na ocjenu ispravnosti i legalnosti izbora.

“Nakon završenog kontrolnog brojanja izborna volja je na osnovu glasačkih listića utvrđena, a greške u prvom brojanju mogu biti rezultat raznih faktora i treba ispitati da li su plod namjere ili greške, ali to ne utiče na legalnost izbora čak ni na tom biračkom mjestu, a kamoli u cjelini”, rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, izjave koje daju opozicioni lideri su pokušaj nevješte manipulacije javnim mnjenjem u Republici Srpskoj.

(Srna)

Oznake: Milan Tegeltija