Politika 28.04.2021.

Tegeltija: Podvala Bećirovića u inicijativi o konstitutivnosti i ćirilici

ČITANJE: 1 minuta

Inicijativa bošnjačkog delegata Denisa Bećirovića da se u FBiH uredi Ustavom da Srbi budu konstitutivan narod i da se omogući izučavanje ćirilice u stvari je podvala, te predstavlja put ka unitarizaciji jer bi tako nalagali i mijenjali Ustav Republike Srpske, smatra Milan Tegeltija, pravni savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva.

“Radi se o lakrdiji, pokušaju podvale, odnosno pokušaju postavljanja centralizovane piramide vlasti u cijeloj BiH, ignorisanju podijeljenih nadležnosti u BiH i nametanje unitarnog centralnog zakonodavnog autoriteta u vidu Parlamentarne skupštine BiH”, rekao je Tegeltija Srni.

On smatra da je bošnjački delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pitanje konstitutivnosti i ćirilice postavio kao mamac da bi se glasanjem srpskih poslanika, odnosno delegata za takvu odluku uspostavila praksa i model.

Tegeltija je objasnio da bi onda po istom modelu Parlamentarna skupština BiH mogla da donosi odluke mimo propisanih podijeljenih nadležnosti između entiteta i nivoa BiH, pa bi se tako moglo nalagati i mijenjanje Ustava i zakona Republike Srpske, pozivajući se na već usvojeni model, za koji su glasali i srpski delegati prihvatajući takav centralni autoritet Parlamentarne skupštine BiH u odnosu na entitete.

On je dodao da se izmjene ustava u kantonima u pogledu konstitutivnosti i ćirilice moraju da dese, što srpski delegati podržavaju, ali u skladu sa Ustavom predviđenom podjelom nadležnosti.

Prema njegovim riječima, to treba uraditi tako da se to pitanje ne bi koristilo za perfidnu ustavnu rearhitekturu ustavnog sistema BiH, koji bi u konačnici značio unitarizaciju BiH.

(Srna, E.M)

Oznake: Milan Tegeltija