Politika 16.10.2021.

Tegeltija: Pokušaj hapšenja Dodika bilo bi teško kršenje Dejtona

ČITANJE: 2 minute

Ne treba ni pomišljati na ugrožavanje bezbjednosti predstavnika srpskog naroda u Predsjedništvu BiH jer bi to bio napad na izbornu volju naroda Republike Srpske, a ne na Milorada Dodika, što bi dovelo do radikalizacije situacije u BiH, poručio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva za pravna pitanja Milan Tegeltija.

Tegeltija je u izjavi Srni podsjetio da Dodik ima imunitet od krivičnog gonjenja, što je vezano za funkciju koju obavlja u Sarajevu, a sve u vezi sa BiH radi u tom svojstvu.

“Svaki pokušaj njegovog hapšenja, dok zbog posla mora boraviti u Sarajevu, bio bi teško kršenje Dejtona i uvelo bi BiH u nepredvidiv razvoj događaja”, rekao je Tegeltija Srni.

Tegeltija je naglasio da se s tim ništa ne bi riješilo, samo bi se BiH dovela tamo gdje to niko ne želi.

Tužilac Tužilaštva BiH Džermin Pašić inicirao je hitno formiranje predmeta zbog medijskih istupa člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojima, kako se navodi, “iskazuje prijetnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH”

“Srpski član Predsjedništva BiH je i štićeno lice pod oružanom pratnjom i svaki pristup njemu kao štićenom licu, od bilo koje oružane formacije u BiH, mora se službenim kanalima unaprijed najaviti, inače je pratnja dužna da ga brani svim sredstvima i siguran sam da bi to radili”, pojasnio je Tegeltija.

On je dodao da sve to govori zbog toga da poslije niko ne bi mogao reći “nismo znali”.

“Niko nema pravo da zloupotrijebi činjenicu da je sjednište Predsjedništva u Sarajevu. Kao što rekoh, ništa s tim ne biste riješili, nikog ne biste uplašili ili obeshrabrili, samo biste radikalizovali situaciju u BiH”, zaključio je Tegeltija.

(Srna/A.M.)

Oznake: Milan Tegeltija