Politika 11.02.2021.

Tegeltija: Političko Sarajevo ovladalo pravosuđem na nivou BiH istjerivanjem Srba

ČITANJE: 2 minute

Političko Sarajevo potpuno je ovladalo pravosuđem na nivou BiH istjerivanjem Srba i predstavnika Republike Srpske sa čelnih pozicija u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS), izjavio je Srni bivši predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija.

Tegeltija je ukazao da je izbor rukovodstva VSTS-a nezakonit, kao i da je izbor predsjednika Savjeta doveo do toga da od osam rukovodnih pozicija u pravosuđu na nivou BiH danas bude pet Bošnjaka, dva Hrvata, jedan iz reda ostalih i nijedan Srbina ili neko drugi iz Republike Srpske.

“Prema ovome izgleda da se sva pravosudna pamet i poštenje u pravosuđu koncentrisalo u Federaciji BiH, dok su svi ljudi iz Republike Srpske korumpirani, kriminalci, lopovi, puni afera…”, rekao je Tegeltija.

On smatra da rečenica Bakira Izetbegovića o Srbima kao lošem narodu i Valentina Incka o srpskom narodu kao narodu na pogrešnoj strani istorije dobijaju svoju stvarnu dimenziju na terenu pravosuđa BiH, jer se ovim izborom u VSTS pokazuje da se “Srbima kao takvima i Republici Srpskoj ne smije dozvoliti rukovođenje na nivou BiH, ukoliko ne provode politike političkog Sarajeva”.

“Ovo očito predstavlja poželjni model takozvane funkcionalne BiH u viziji Izetbegovića i Incka. Nema autentičnih Srba iz Republike Srpske na upravljačkim pozicijama i ‘mirna Bosna'”, istakao je Tegeltija.

Tegeltija je ocijenio i da je sve ovo direktna posljedica prenošenja političkih bitaka iz Republike Srpske na nivo BiH u namjeri da se putem pravosudnog aparata BiH proizvede promjena vlasti u Republici Srpskoj.

Preglasavanjem srpskih članova, za predsjednika sa četvorogodišnjim mandatom, VSTS izabrao je Halila Lagumdžiju, umjesto Milana Tegeltije, koji je u decembru prošle godine podnio ostavku.

Lagumdžija, sudija Suda BiH, dobio je osam glasova, naspram sedam koliko je osvojio sudija okružnog suda u Banjaluci Srđan Forca, koji je prethodno izabran na upražnjeno Tegeltijino mjesto u Savjetu.

Za potpredsjednike Savjeta izabrane su Biljana Simeunović iz reda srpskog naroda i Sanela Gorušanović Butigan koja se izjašnjava kao Hrvatica.

Ovim činom Srbi su potpuno i neustavno eliminisani sa čelnih pozicija iz pravosudnih institucija na nivou BiH.

(Srna/A.M.)

Oznake: Milan Tegeltija