Politika 25.05.2022.

TEGELTIJA PORUČIO PIČU: Mir i stabilnost u BiH nisu ugroženi, sankcije prema bilo kome nepotrebne

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Savjet ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija upoznao je britanskog izaslanika sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, naglasivši tom prilikom da je jedino unutrašnji dijalog u dobroj vjeri i međusobnom razumijevanju, uz poštovanje Dejtonskog sporazuma, ključ dugoročnog uspjeha BiH i jedini način da se obezbijede stabilnost i napredak zemlje.

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da je donošenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome u BiH nepotrebno, posebno ne legitimno izabranim predstavnicima vlasti.

On je istakao da mir i stabilnost u BiH apsolutno nisu ugroženi i da se ni na koji način ne može praviti paralela između Ukrajine i BiH, te da je bilo kakvo stavljanje u kontekst situacije u Ukrajini i BiH neprihvatljivo i nedopustivo.

Govoreći o saradnji BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, predsjedavajući Tegeltija je ocijenio da su politički odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, te da je otvoren prostor za jačanje ekonomske saradnje, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz Evropske unije.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao opredijeljenost Savjeta ministara za evropski put BiH, te zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na kontinuiranoj pomoći i podršci Bosni i Hercegovini, saopštno je iz Savjeta ministara BiH.

Pič se takođe sastao i sa Ambasadorom Velike Britanije u BiH Metju Fildom, koji je izrazio zadovoljstvo dolaskom specijalnog izaslanika premijera Velike Britanije.

“Jednako važno kao i uvijek je nastaviti razgovore sa našim partnerima o ekonomskim i sigurnosnim izazovima sa kojima se zajedno suočavamo”, napisao je Fild na Twitteru.

(N.S)