Politika 15.04.2021.

TEGELTIJA SA ŠEFOM DIPLOMATIJE HRVATSKE: I slovenački “non paper” o BiH među temama

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu s ministrom inostranih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom o aktuelnim političkim i ekonomskim temama, s akcentom na prevazilaženje krize izazvane pandmijom virusa korona, mogućnostima unapređenja saradnje dvije zemalje u oblastima od obostranog interesa, te o procesu evropskih integracija.

Tegeltija je istakao opredijeljenost Savjeta ministara evropskim integracijama uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, te dosljednu primjenu mahanizma koordinacije.

On je naglasio da je ispunjavanje uslova za pristup EU i sticanje kandidatskog statusa prioritet Savjeta ministara, te izrazio očekivanje da Evropska unija pokaže više spremnosti da prihvati nove članice.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija zahvalio je Vladi Hrvatske i ministru Grlić Radmanu na podršci i pomoći BiH na evropskom putu, izrazivši nadu da će BiH dobiti status kandidata u ovoj godini.

Ministar Grlić Radman upoznao je predsjedavajućeg Tegeltiju o sadržaju “non papera” o BiH koji su upućeni u Brisel, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Sagovornici su ocijenili dobrom dosadašnju saradnju dviju zemalja, isatakavši da i pored dobrih odnosa postoje određena pitanja koja zahtijevaju rješavanje kroz aktivnije bilateralne aktivnosti na političkom i ekspertskom nivou, poput rješavanja pitanja Trgovske gore, razgraničenja i imovinsko-pravnih pitanja.

Predsjedavajući Savjeta ministara pozdravio je intenziviranje saradnje dvije zemlje u oblastima od obostranog interesa, te izrazio posebnu zahvalnost Hrvatskoj na dosadašnjoj pomoći i donacijama u borbi protiv virusa korona.

Sastanku su prisustvovali i zamjenici predsjedavajućeg Savjeta ministara – ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

(Srna/SB)

Oznake: Zoran Tegeltija