Politika 15.05.2020.

TEGELTIJA: Savjet ministara će obezbijediti sredstva za lokalne izbore

ČITANJE: 3 minute

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je danas da ova institucija ima mogućnost da donese odluku o obezbjeđivanju sredstava za izbore, čak i u privremenom finansiranju.

“Pozivam Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH da nastavi sa pripremom lokalnih izbora, a da pitanje finansiranja ostavi Savjetu ministara”, rekao je Tegeltija na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odgovarajući na pitanje poslanika Sanje Vulić (SNSD) kad će biti dostupna sredstva za lokalne izbore, koji su raspisani za oktobar.

Vulićeva je tokom diskusije tvrdila da novi predsjednik CIK-a BiH Vanja Bjelica Prutina “ucjenjuje parlament BiH i Savjet ministara BiH, kao i sve građane”.

“Danas sam saznala da je ona i snaha jednog od kolega iz SDA. Pretežno kad snahe dođu u neku novu porodicu trude se da budu poslušne, pa barem joj objasnite da nema pravo da ucjenjuje BiH, imajući u vidu da je 90 odsto opština i gradova obezbijedilo sredstva za izbore, a sredstva koja treba da obezbijedi Savjet ministara biće dostupna, pa gospođa nema razlog da se tako bahato ponaša”, kaže Vulićeva.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ) postavila je pitanje Ministarstvu za ljudska prava o tome šta je do sada preduzeto povodom “organizovanog napada na vjerska prava i slobode, te ljudska prava nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, kao i na vjerske osjećaje katolika i hrvatskog naroda u BiH”.

Zamjenik ministra za ljudska prava Dževad Mahmutović odgovorio je da je o cijelom slučaju obaviješteno Ministarstvo bezbjednosti.

On je naveo da Zakon o vjerskim slobodama u BiH kaže da crkve i vjerske zajednice ne smiju činiti djela protivna ustavnopravnom poretku BiH, kao ni aktivnosti koje mogu ugroziti zdravlje i život ljudi.

Krišto nije bila zadovoljna odgovorom, i dodala je da je kardinal Puljić upozorio pisanim putem da su ugroženi i njegov i životi katolika u BiH, zbog najavljenih građanskih protesta uoči sutrašnje mise u sarajevskoj katedrali, koja je posvećena pobijenim u Blajburgu.

Ona smatra da se medijska hajka u vezi sa misom diže radi skretanja pažnje sa brojnih afera u BiH poput afere “respiratori” i drugih primjera netransparentnog trošenja javnog novca.

Poslanik Mirjana Marinković Lepić (Nezavisni blok) pitala je prema kojim kriterijumima kandidat Draško Milinović može biti izabran za direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH s obzirom na to da je on dobio 19 izvršnih mjera od RAK-a za vrijeme dok je bio direktor RTRS-a.

Ministar transporta i komunikacija Vojin Mitrović napomenuo je da je RAK nezavisna agencija i da ovo ministarstvo ne učestvuje u konkursnoj proceduri za izbor direktora RAK-a, već to radi Savjet RAK-a.

Šef Srpskog kluba Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) pitao je ministra civilnih poslova Ankicu Gudeljević zašto je narušena nacionalna struktura u tom ministarstvu.

Gudeljevićeva je odbacila ovu konstataciju, ističući da je nacionalna struktura izbalansirana, ali da upražnjena mjesta u kabinetima još nisu popunjena.

S obzirom na to da se ova sjednica Predstavničkog doma održava u velikoj sali, a da su novinari, zbog epidemije virusa korona i posebnog režima rada, izmješteni iz bijele sale i novinarske sobe u nove prostorije, udaljene od velike sale, predstavnicima medija je veoma otežan posao, a poseban problem pravi loš striming i internet veza, koja se često prekida.

I Vulićeva je saopštila da ni građani nisu u situaciji da nesmetano prate prenos sjednice.

Zbog vjerskog obreda pripadnika bošnjačkog naroda, predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović dao je pauzu od 12.45 do 14 časova.

(Srna)