Politika 20.07.2020.

TEGELTIJA: Savjet ministara otkočio proces imenovanja rukovodilaca na nivou BiH

ČITANJE: 3 minute

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da je Savjet ministara otkočio proces imenovanja rukovodilaca na nivou BiH i da se to nastavlja, istakavši da je došlo vrijeme da u fotelju direktora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH dođe neko iz reda srpskog naroda.

Tegeltija je dodao da novih blokada ne smije biti i da, zarad dobrog rada institucija, moraju na vrijeme dobiti rukovodioce institucija.

– Proces imenovanja rukovodilaca institucija na nivou BiH od izuzetnog je značaja za njihov rad. Određena imenovanja su završili prije više od mjesec u institucijama Savjeta ministara, a ovo su bila važna imenovanja gdje su završene konkursne procedure i bilo je važno pokazati da možemo postići dogovor o poštivanju konkursne procedure kada je u pitanju izbor kadrova – rekao je Tegeltija za Glas Srpske.

On kaže da je siguran da će, nakon nekoliko mjeseci prekida u normalnom funkcionisanju institucija sa stanovišta rukovođenja, biti unaprijeđen rad institucija.

– Možda je i najvažnija poruka da ćemo, kako budu isticali mandati pojedinim rukovodiocima, na vrijeme birati njihove nasljednike ili nekima obnoviti mandate – istakao je on.

Prema njegovim riječima, UIO BiH je važna institucija i razumljivo je da postoji interesovanje ko će njome rukovoditi u idućem periodu.

– Ne znam zašto se priča postavlja na relaciju Bošnjaci – Hrvati. Treba znati da se Srbi nikada nisu nalazili na čelu Uprave. Dva mandata je direktor bio iz reda Bošnjaka, dva iz reda Hrvata i smatram da je došao red na srpski narod, a tako je i dogovoreno kada je formirana ta Uprava, da će se direktori mijenjati po nacionalnom ključu. Sa stanovišta Republike Srpske, došlo je vrijeme i trenutak da na čelo Uprave za indirektno oporezivanje dođe direktor iz srpskog naroda – rekao je Tegeltija.

On je dodao da će pregovori i dogovori vjerovatno duže trajati nego za ostale pozicije.

Tegeltija kaže da niko sebi ne smije i ne treba dozvoliti bilo kakvu blokadu, te napomenuo da je nažalost mnogo onih koji smatraju da je blokiranje druge strane važan nacionalni interes, a onda se pokaže da se, kada blokirate, i sami nađete u blokadi.

– Stanje u društvu i u svijetu, prije svega zbog pandemije virusa korona, dovodi nas u situaciju da moramo biti okrenuti sami sebi, da se dogovaramo, razgovaramo i unapređujemo našu saradnju, a ne da idemo u bilo kakve blokade, iz bilo kojeg razloga. Blokade nikada nisu bile rješenje – rekao je on.

Tegeltija kaže i da nema prepreka za održavanje lokalnih izbora dodavši da, i da nije usvojen budžet, postoji način da se obezbijedi potreban novac.

Nažalost, istakao je, u BiH bi mnogi da ne bude izbora, ali oni su važni za građane u lokalnim zajednicama da budu u prilici da biraju, odnosno da potvrde da li je vlast dobro radila ili da traže nekog drugog da bolje radi.

– Važno je i pokazati da je BiH zrelo demokratsko društvo koje sprovodi izbore u rokovima koji su definisani zakonima –  smatra Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da se BiH, kao i sve zemlje u svijetu, susreće sa do sada neviđenom situacijom, a to je zdravstveni problem koji se pretvara i u ogroman ekonomski problem.

– Procjene su govorile da će u ovom momentu borba za zdravlje biti iza nas i da ćemo se posvetiti ekonomiji, ali je pandemija uzela maha. Susrećemo se sa gubitkom radnih mjesta, dodatnim najavama gubitka pojedinih tržišta za naše privredne subjekte, što će sigurno dovesti i do novih gubitaka radnih mjesta. Situacija je dosta teška. Moramo postići konsenzus svih nivoa vlasti u vezi sa mjerama koje je potrebno sprovoditi – rekao je Tegeltija.

(Srna)

Oznake: Zoran Tegeltija