Politika 13.12.2022.

TEGELTIJA: SDA prestravljena brzinom formiranja vlasti u BiH, nameću matricu konflikta

ČITANJE: 1 minuta

Savjetnik Milorada Dodika Milan Tegeltija komentirao je istupe SDA-ovaca, prije svega Bakira Izetbegovića.

Izetbegović i SDA-ovci u panici već danima šire teoriju po kojem će država biti izdata i da će sve propasti ukoliko oni ne budu u vlasti.

“Proces uspostavljanja vlasti na nivou BIH teče dinamikom koja je “prestravila” SDA. U nemoći da spriječi te procese, Izetbegović i SDA stvaraju fatalističku atmosferu u vezi suštinski benignih i opšte korisnih investicionih projekata, kako bi natjerali Osmorku u matricu pol konflikta”, navodi Tegeltija.

On ističe kako SDA, nametanjem matrice konflikta želi da se vrati u vlast.

“Nametanjem matrice konflikta, koja obilježava SDA politiku, SDA nastoji onemogućiti Osmorku u uspostavljanju vlasti na principima međusobnog uvažavanja i kompromisa. Te nametnuti neminovnost uvlačenja SDA u vlast da bi se ojačao probošnjački-probosanski front u konfliktu”, smatra on.

Na kraju ističe kako je politika SDA providna.

“Igra SDA je jednostavna i providna. Politički konflikt je jedino što održava SDA u političkom sedlu. Zbog toga i svi ovi agresivni medijski napori u vezi suštinski benignih i korisnih investicionih projekata, kako bi se vlast na nivou BiH pravila u uslovima političkog konflikta”, rekao je on.

Inače, Dodik je najavio da će se u četvrtak održati sastanak SNSD-HDZ-Osmorka. Tu bi se trebalo konačno sve završiti oko formiranja Vijeća ministara BiH, prenosi raport.ba.

(SB)

Oznake: Milan Tegeltija