Vijesti 02.06.2020.

TEGELTIJA: Sudije i tužioci su profesionalci, ali rade u BiH gdje se sve gleda kroz nacionalno

ČITANJE: 5 minuta

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, u Danu uživo na N1 je poručio da je obaveza te institucije da štiti ljude koji su na pravosudnim funkcijama. Povodom napada na glavnu tužiteljcu Gordanu Tadić, Tegeltija je rekao da on ne brani ličnost – nego poziciju. S druge strane, poručio je da VSTV uopće ne vodi statistiku na nacionalnoj osnovi, odnosno – koliko se predmeta vodi protiv Bošnjaka, Srba ili Hrvata.

“Obaveza VSTV je da štiti ljude na pravosudnim funkcijama. Obaveza je da štiti nezavisnost pravosuđa”, rekao je.

Zbog čega onda reakcije na to što je stao u odbranu Gordane Tadić?

“Znate kako, kada napadate nekoga, a neko ga brani, tražite razlog što ga neko brani, ne uzimajući u obzir da niko ne brani ličnost, nego poziciju. U tom kontekstu, kada Milan Tegeltija govori – on ne brani ljude, nego ono što oni predstavljaju”, izjavio je za N1.

On je komentarisao i aferu “Potkivanje”, za koju je rekao: “Ne možete se izvući od pakovanja”.

“Milan Tegeltija je sjedio u kafani i razgovarao s čovjekom. Nije primio novac, nije učestvovao ni u čemu”, izjavio je navodeći da mu je ona otežala život.

“Na rat mi nije utjecalo. Ona je smišljena da utiče, napravljena je da bi se razoružao sistem, da ne bi mogao braniti nezavisnost pravosuđa”, rekao je dodavši da je smisao afere bio da se obesmisli rad VSTV-a.

On je rekao da svi političari, čast izuzecima, u nekom momentu pokušaju da ostvare što više moći, pa čak i u pravosudnom sektoru. To ne mora nužno da znači da imaju ilegalne procese.

“U BiH postoji modus operandi, ne morate nikoga da zatvorite. Dovoljno je da prijetite. Da imaju prijetnju prema oponentima”, izjavio je.

Posebno teško političarima pada ako su nekada imali utjecaj u pravosuđu, pa ga izgubili, pokušavaju da vrate tu moć.

“Od 2014. godine sam predsjednik VSTV-a, od početka traže neku ostavku. Uvijek bi našli nekakve razloge. Kada nemaju pravi razlog, oni će ga izmisliti. Ne znam šta čovjek može da uradi da bi nekome bio kriv”, kazao je.

“Ja sam podržao tužioce, policiju i nezavisno pravosuđe da sankcionišu aferu i brutalnu pljačku, a SDA je to protumačila kao udar na Bošnjake i bošnjački politički faktor. Ne prejudiciram ko je kriv, ja sam za nezavisno pravosuđe, ali ne možemo dijeliti političke stavove na način da se pravi haranga na Tužilaštvo BiH, da se proglašava antibošnjačkom aktivnošću, a znamo da su svi tužioci u ovom predmetu Bošnjaci”, rekao je dosadašnji ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

Tegeltija je reako da ne može da komentariše politički kontekst izjave, ali: “Izjava je na mjestu i hvala u ime pravosudnog sistema na odgovornoj i ozbiljnoj izjavi”.

Nije želio govoriti o razlozima ostavke Fahrudina Radončića.

“Ali izjava je korektna. Onakva kakva bi svaka trebala da bude. Pravosuđe mora da radi bez pritisaka. Pritisci nisu više neprimjereni, nego opasni. Stavljaju mete ljudima na leđa. Sljedbenici tih politika mogu pomisliti da ne opravdano učiniti nekome nešto nažao. Može poslužiti njima kao motivacija, da praneći neki kvazinacionalni interes, braneći narod, da se učini nešto nažao. To je nedopustivo”, kazao je.

Tegeltija je ocijenio da je ispod časti govoriti o nacionalnoj pripadnosti bilo kojeg tužioca, sudije…

“Oni su profesionalci. Siguran sam da će pošteno raditi. Kada imate takve izjave, svaka odluka u budućnosti će biti percepcija u javnsoti da to nije rezultat istraga, nego da postoji zakulisna igra. Izjave mogu biti kontraproduktivne”, pojasnio je Tegeltija za N1.

Komentarišići odluku Suda da se Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić brane sa slobode, Tegeltija je rekao da je to Sud uradio na osnovu procjene.

“Sud je donio odluku da postoji osnov sumnje da ima krivičnog djela. Imaju mjere zabrane. Ako nema osnova sumnje – nema ni zabrane. Sud je procjenjivao koji intenzitet treba primijeniti. To ne treba biti najstroža mjra, nego mjera zabrane. Tužilaštvo misli suprotno”, rekao je Tegeltija.

Da se Novaliću ili kompletnom trojcu sudi samo zato što su Bošnjaci, a što su tvrdile pojedini dužnosnici i partije – Tegletija je kazao:

“U ovoj zemlji se sve svodi na nacionalno. To je populistički argument koji prolazi kod građana. Strahovi se njeguju, kažete da ste ugroženi, morate se braniti. To stvara homogenizaciju, a onda se to koristi za interese pojedinaca, politika i partija. Nisam siguran da će se to tek tako promijeniti”, naveo je.

Ranije je Milorad Dodik izjavio da njemu za kriminal neće suditi sudije Bošnjaci. Ako dođe do situacije da se Dodik nađe pred Sudom BiH, hoćete li reagovati identično kao u slučaju Novalić?

“Svi građani su jednaki pred zakonom. Za sve važe jednaki zakoni. Koliko se sjećam, Dodik je davao izjavu u Tužilaštvu, identično reagujem. Za mene su svi građani isti”, izjavio je.

Na tvrdnje da se većina slučajeva vodi protiv Bošnjaka, Tegeltija je odgovorio:

“Taj način komentarisanja ne mogu da prihvatim. Mi ne vodimo takvu vrstu statistike. Kako oni to znaju kada mi nemamo takve podatke. Nemamo evidencije takve. Ne znam kakve oni evidencije imaju, niti imamo parametre da bismo ih vodili. Nemamo taj kriterij u sistemu. Odakle ta procjena. Odakle im brojke, kada ih mi nemamo? Ne znam šta mjere, za nas su predmeti Tužilaštva BiH – njihovi predmeti”, rekao je.

Što se tiče nabavke pokretne bolnice u RS – on je rekao da taj slučaj vodi Specijalno tužilaštvo RS, ne zna da li će slučaj ići do kraja, i da li će ga preuzeti Tužilaštvo BiH. On, kako je rekao, ne može da utječe na to niti ga interesuje. Zaključio je da VSTV, kao ni on, nema veze sa predmetima koji se vode – niti ih mogu završavati. VSTV je tu da ponudi pomoć u skladu sa zakonom – koliko mogu i ako mogu.

(N1)