Politika 12.12.2020.

Tegeltija: Svjesno sam izašao iz okvira suzdržanosti, pravni sistem BiH je zatajio

ČITANJE: 1 minuta

Milan Tegeltija, predsjednik VSTS rekao je danas da riječi koje je izgovorio posljednjih dana ne priliče osobi na takvoj funkciji u normalnom pravnom sistemu, ali da ostaje pri stavu da izgovoreno nije proizvod afekta, nego svjesnog djelovanja.

“Sve ono što sam posljednjih dana govorio posljedica je zatajenja zaštitnih mehanizama pravnog sistema i potrebe da se zaštite elementarni pravni principi. Ono što sam ja izgovarao i izgovaram, trebalo je da izgovaraju drugi, ali nisu”, rekao je Tegeltija.

On je dodao da je do takvih priča došlo usljed procjene da su pravni sistem BiH i njegovi zaštitni mehanizmi zatajili, te da je na sceni bezakonje i nesputana obavještajno-paraobavještajna sila koja preuzima kontrolu nad trećim stubom vlasti.

“Procjenio sam da više nemam pravo da se kao građanin držim okvira suzdržanosti kakva priliči predsjeniku VSTS u normalnom pravnom sistemu. Onog trenutka kada sam počeo da izgovaram istine, na način koji prevazilazi suzdržanost koju mora da ima predsjednik VSTS, svi su i prije moje najave ostavke trebali da budu svjesni da je ostavka već samim načinom istupanja u javnosti i da je to bespovratni put izlaska iz pravosuđa koji sam odabrao potpuno svjesno, jer neko je to morao”, zaključio je Tegeltija.

(Banjaluka.net)