Politika 20.10.2021.

Tegeltija: Tadićevu smijenili Bošnjaci, VSTS alatka u rukama SDA

ČITANJE: 2 minute

Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija rekao je Srni da je glavnog tužioca BiH Gordanu Tadić smijenilo šest bošnjačih članova VSTS-a, bez ijednog glasa za smjenu iz Republike Srpske i srpskih i hrvatskih članova Savjeta, što dovoljno dokazuje o čemu je riječ.

“Javnost treba da zna da u današnjoj odluci za smjenu Tadićeve sa mjesta glavnog tužioca nema nijednog srpskog ni hrvatskog glasa, izuzev jednog prikrivenog bošnjačkog glasa iz Sarajeva koji se manipulativno deklariše hrvatskim na isti način kao i Željko Komšić”, rekao je Tegeltija.

On je istakao da je današnja odluka o Tadićeve odluka šest bošnjačkih članova VSTS-a.

“To sve govori o ovoj odluci, ali i o tome da je VSTS institucija jednog naroda – bošnjačkog, jednog entiteta – Federacije BiH i jedne političke partije – SDA. Ovaj razvoj događaja je nažalost očekivan od trenutka kada je SDA preuzela kontrolu nad VSTS-om”, istakao je Tegeltija.

On je dodao da je ovo samo jedan od dodatnih razloga zbog čega je nužno uskratiti dalju saglasnost za osnivanje VSTS-a na nivou BiH koja je zamišljena kao zajednička, ali to očigledno nije.

“Nažalost VSTS je danas samo alatka i instrument u rukama SDA, od kojeg, kao ni od Suda i Tužilaštva BiH u budućnosti Republika Srpska i srpski, ali i hrvatski narod ne može očekivati ništa dobro i zakonito”, zaključio je Tegeltija.

VSTS potvrdio je danas odluku Drugostepene disciplinske komisije i smijenio Gordanu Tadić sa funkcije glavnog tužioca BiH.

Za ovu odluku glasalo je šest članova Savjeta, pet je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Tadićeva će, kako je ranije odlučeno, biti premještena sa mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

VSTS je na današnjoj sjednici donio odluku o raspisivanju konkursa za novog glavnog tužioca BiH.

(Srna, E.M)

Oznake: Milan Tegeltija