Politika 02.04.2021.

Tegeltija: U drugom kvartalu ove godine očekujemo 697.000 vakcina (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, izjavio je danas da bi od 20. aprila u Bosnu i Hercegovinu trebalo da stignu određene količine vakcina Fajzer i Astra Zeneka putem evropskog sistema nabavke.

On je u emisiji Dnevnik plus na RTRS rekao da je BiH preko evropskog i Kovaks sistema naručila 697.000 doza vakcina, te da kovaks mehanizam nije ispunio očekivanja i ugovorene odredbe. Bosni i Hercegovini do sada je isporučeno oko 130.000 doza po različitim osnovama.

– Dio je došao iz Kovaks sistema, preko Savjeta ministara, a dio je došao putem donacija. Preostali dio je zasluga Vlade Republike Srpske. Činjenica je da veći broj vakcina nije utrošen. Procjena je bila da će do kraja ovog kvartala stići još oko 50.000 vakcina Sinofarm iz Kine – rekao je Tegeltija.

Naveo je da je procedura u završnoj fazi i da se u naredna dva do tri dana očekuje isporuka vakcina.

– Sa ovim dolazimo do brojke od oko 180.000 hiljada vakcina za prvi kvartal ove godine. Svi smo se složili da je to nedovoljan broj vakcina. Ponavljam, globalni sistem Kovaks nije ispunio svoje obaveze, a Vlade Republike Srpske i Federacije nisu uspjele nabaviti vakcine po sistemu direktne nabavke.

Dodao je da je juče konstatovano da će u drugom kvartalu kroz tzv. EU mehanizam BiH dobiti oko 515.000 vakcina.

– Od ovog broja bi trebalo 380.000 hiljada da budu Astra Zeneka, preostalih oko 130.000 hiljada je Fajzer. Bilateralnim odnosima na čelu sa Srbijom pokušava se nabaviti značajniji broj vakcina. Zahtjev BiH za nabavku ovih vakcina je oko 350.000 hiljada – rekao je Tegeltija.

Naveo je da je zahtjev za Republiku Srpsku samo oko 40.000, za Brčko distrikt 10.000 vakcina, a većina od 300.000 je za Federaciju.

– Premijer Srpske Radovan Višković nas je upoznao sa procedurama nabavki, i rekao da se do kraja ove sedmice ili najkasnije do početka sljedeće očekuje određen dolazak vakcina iz Rusije. Iz Kine se isto očekuje određen broj vakcina – istakao je Tegeltija.

Naveo je da Federacija nema problema sa ugovorima već sa rokovima.

– Vakcine su prioritetne i Federacija ima problem što puno više plaća vakcine putem globalnih sistema, nego što Republika Srpska dobija po osnovu bilateralnih sporazuma – rekao je on.

Rekao je da u BiH u drugom kvartalu treba da dođe oko 697.000 doza vakcina, 515.000 iz sistema EU, a 185.000 kroz sistem Kovaksa.

– Prvi datum koji se spominje je 22. april, s naznakom da će tada doći 81.600 vakcina iz sistema Kovaks. i oko 40.000 vakcina Fajzer – rekao je on i dodao da je najznačajnija nabavka od oko 380.000 doza koja se nabavlja preko Poljske.

Naglasio je da je dobio potvrdu da je Poljska potvrdila isporuku vakcina.

– Prve isporuke bi trebale početi početkom aprila mjeseca, a cjelokupan iznos trebao bi biti isporučen do kraja maja – rekao je Tegeltija.

(E.M)