Politika 11.10.2022.

TEGELTIJA: U Izbornom zakonu ne postoji kontrolno ponovno brojanje

ČITANJE: 1 minuta

Kontrolno ponovno brojanje glasova ne postoji kao termin u Izbornom zakonu BiH, članovi Centralne izborne komisije BiH svjesno su prekršili zakon i protiv njih su već podnesene krivične prijave, izjavio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za pravna pitanja Milan Tegeltija.

Komentarišući današnju korigovanu naredbu CIK-a BiH o ponovnom brojanju glasova za nivo predsjednika Republike Srpske, Tegeltija je naveo da su članovi CIK-a brutalno prekršili Izborni zakon misleći da će to moći proći “tek tako”.

– Sada traže moduse kako bi to upakovali, ali idu iz greške u grešku jer se termin “kontrolno ponovno brojanje” nigdje ne pominje u Izbornom zakonu i to je apsolutno protivzakonito – istakao je Tegeltija za Srnu.

On je naglasio da su krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja već podnesene.

– Sasvim sam siguran da ako postoji samo slovo “P” od pravosudđa u BiH da nijedan tužilac neće moći da pređe preko ovakvih radnji članova CIK-a, a da ih ne kvalifikuje kao krivično djelo i postupi u skladu s tim – zaključio je Tegeltija.

Centralna izborna komisija BiH danas je korigovala naredbu o ponovnom brojanju glasova za nivo predsjednika Republike Srpske, navodeći da je riječ o kontrolnom brojanju kojim se utvrđuju izborni rezultati po službenoj dužnosti, a ne po prigovorima.

(Srna/SB)

Oznake: Milan Tegeltija