Politika 13.04.2022.

Tegeltija: U prijetnje uključene međunarodne bezbjednosne i neke druge institucije

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da su u prijetnje srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i njegovoj porodici, prema informacijama koje je dobio MUP Republike Srpske, uključene određene međunarodne bezbjednosne agencije i neke druge institucije.

“To je nama jako indikativno i zabrinjavajuće”, rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da će danas obaviti razgovor sa bezbjednosnim agencijama u BiH, ali i međunarodnim, te da očekuje da i one izađu sa svojim stavovima poslije tih razgovara.

“Ako oni ne budu izašli sa svojim stavovima, ja ći iznijeti stavove, zapažanja i saznanja koja u ovom trenutku imam”, rekao je Tegeltija.

On je napomenuo da je MUP u skladu sa procjenama preduzeo odgovarajuće aktivnosti, te da je razgovarao da ministrom unutrašnjih poslova.

“MUP zaista ima informacije od partnerskih službi iz inostranstva, a i domaće informacije o tome da je dodatno ugoržena bezbjednost srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegove porodice. MUP će uraditi sve što je potrebno da se zaštiti bezbjednost Dodika i njegove porodice”, rekao je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da su informacije zabrinjavajuće, da smatra da će imati više informacija.

Sasvim je sigurno, naglasio je, da je MUP sposoban i u stanju da obezbijedi bezbjednost Dodiku i svim građanima u Srpskoj, a napomenuo je i da se danas pokazuje koliko je bila opravdana Dodikova odluka iz 2018. godine da o bezbjednosti srpskog člana Predsjedništva brine MUP Srpske. /kraj/msb/bon/video

Tegeltija: CIK kompromitovan toliko da mu se ne može vjerovati

Tegeltija je izjavio da će biti finansijska sredstva za izbore ukoliko bude izbora, te ukazao da je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH toliko kompromitovana da joj se ne može vjerovati.

“Postavlja se ključno pitanje da li su u ovom trenutku potrebni izbori i da li se u ovom trenutku mogu obezbijediti fer i korektni izbori”, rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je napomenuo da je bar jedan od tri naroda nezadovoljan Izbornim zakonom i prijeti da će bojkotovati izbore.

Tegeltija je upitao i kome su potrebni izbori u trenutku kada je CIK do te mjere kompromitovan da mu niko više ne može da vjeruje.

“Što se tiče mene i političke partije kojoj pripadam, nadam se da će biti održani izbori u oktobru i da će na njima biti poražene sve one nekakve izdajničke politike koje se žele kreirati u Republici Srpskoj”, rekao je Tegeltija.

Kada je riječ o budžetu zajedničkih institucija, Tegeltija je rekao da će biti usvojen u onom trenutku kada ga usvoji parlament BiH.

(Srna)