Politika 10.06.2021.

TEGELTIJA U TIRANI: Investicioni plan za zapadni Balkan ima veliki potencijal

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija istakao je na Samitu lidera zemalja zapadnog Balkana u Tirani značaj regionalnog ekonomskog povezivanja i Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan, koji, kako je naglasio, ima ogroman potencijal za smanjenje jaza u privrednom razvoju između zemalja zapadnog Balkana i EU.

Tegeltija je učestvovao na panelu o temi “Povezanost na zapadnom Balkanu – finasijska podrška, ekonomski i investicioni plan EU i IPA tri”, javlja RTRS.

Istakao je da je kriza izazvana širenjem pandemije virusa korona pokazala značaj regionalne saradnje, socijalno-ekonomsku međuzavisnost privreda u regionu, kao i potrebu za daljim produbljivanjem veza, kako unutar zapadnog Balkana, tako i sa EU.

– Unapređenje investicija je ključni element i pokretač produktivnosti i konkurentnosti ekonomije – ulaganje u razvoj infrastrukturne povezanosti i svakog drugog vida povezanosti u regionu je svakako prioritet na koji treba staviti fokus u kontekstu dugoročnog oporavka privrede – rekao je Tegeltija.

Ukazavši na evidentnu potrebu za pokretanjem obimnog investicionog ciklusa, Tegeltija je istakao da je neophodno da se u sinergiji sa EU zajedničkim naporima stvore uslovi za uspješnu realizaciju prioritetnih projekata povezivanja.

– Predsjedavajući Tegeltija je u tom kontekstu pozdravio “dugo očekivani politički dogovor Evropskog parlamenta i Savjeta po pitanju IPA tri”, istakavši da je to dodatna motivacija za što efikasniju realizaciju Ekonomskog i invesicionog plana za zapadni Balkan – saopšteno je iz Savjeta ministara.

Tegeltija je iskazao spremnost Savjeta ministara da podrži sve projekte koji imaju za cilj unapređenje privrednog i poslovnog ambijenta, a time i poboljšanje životnog standarda građana, te u tom kontekstu pozdravio održavanje ovakvih sastanaka.

Domaćin sastanka u Tirani bio je premijer Albanije Edi Rama, a prisustvovali su premijeri zemalja regiona, te komesar za proširenje EU Oliver Varhelji.

Nakon panela o temi povezanosti na zapadnom Balkanu, predviđeno je da učesnici samita, u okviru priprema za Berlinski samit koji će biti održan 5. jula, potpišu zajedničku izjavu o povećanom angažmanu EU na zapadnom Balkanu.

(SB)