Politika 16.05.2022.

TEGELTIJA U VAŠINGTONU: Srpska nema planove za secesiju, implementacija izbornih rezultata biće teška

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija danas je imao sastanke u Washingtonu s predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država gdje je poručio da RS ne planira secesiju i da je važno dijalogom riješiti unutrašnja pitanja u BiH.

“Sastanke u Bijeloj kući i State Departmentu iskoristio sam da prenesem stavove o stanju u BIH. Ponovio sam strah zbog činjenice da se u BiH želi napustiti princip konsenzusa, na kojem počiva država s dva entiteta i tri kontitutivna naroda. Iskazao sam zabrinutos zbog neslaganja za unutrašnji dijalog, jer jedna od strana očekuje da joj međunarodna zajednica isporuči rješenja koja će odgovarati toj strani”, rekao je Tegeltija.

Kaže kako je podvukao predstavnicima SAD da pojedini predstavnici međunarodnih institucija i ambasada u BiH se svrstavaju na jednu stranu u BiH, šalju jednostrane izvještaje što ponekad dovodi do situacije da te institucije i zemlje donose pogrešne odluke.

“U fokusu njihovog interesovanja je bilo održavanje izbora ove godine. Rekao sam da je važno da se održe izbori, iako uslovi ne garantuju da će se izborni rezultati implementirati nakon provedenih izbora. Stav SAD je taj da su svjesni da će implementacija rezultata biti komplikovana i teška, ali da smatraju da će se nakon izbora raditi na samoj implementaciji”, dodao je.

Tegeltija smatra da je ključni problem u BiH zapravo nedostatak dijaloga, i SAD-a i svih strana u BiH.

“Pozvao sam ih na dijalog, da dođu u BiH i da razgovaramo o svim otvorenim pitanjima. Rekao sam da Republika Srpska podražava Dejtonski mirovni sporazum, unutrašnju strukturu i decentralizovani sistem vlasti u BiH i naravno teritorijalnu cjelovitost BiH. Ponovio sam da RS ne želi niti planira niti sprovodi proces secesije od BiH. To je naišlo na pozitivne stavove predstavnika SAD-a jer su ovdje opterećeni stavovima koji optužuju RS da pokušava sprovesti proces secesije”, zaključio je.

(SB)

Oznake: Zoran Tegeltija